Тадић: Ревидирана стратегија омогућиће унапређење рада на предметима ратних злочина

Срна
Тадић: Ревидирана стратегија омогућиће унапређење рада на предметима ратних злочина

САРАЈЕВО - Главни тужилац БиХ Гордана Тадић оцијенила је у изјави Срни да је веома важно што је усвојена Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина, која омогућава унапређење рада на овим предметима.

- То је веома значајно за Тужилаштво БиХ - истакла је Тадићева.

Савјет министара данас је на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина.

Ревидирану стратегију, о којој је данас гласано у другом кругу, предложило је Министарство правде у Савјету министара.

БиХ је 2008. усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина, која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023. године.

Крајем 2015. истекао је рок од седам година, али нису били завршени сви најсложенији предмети ратних злочина на нивоу БиХ, због чега је Савјет министара у априлу 2017. године формирао радну групу која је у мају 2018. године доставила Приједлог ревидиране стратегије, која предвиђа да већи број предмета буде пребачен на ниво ентитета.

Према Ревидираној стратегији за рад на предметима ратних злочина, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а остали предмети, који су према мишљењу правника мање сложени, биће процесуирани пред ентитетским правосуђем или правосуђем Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана