СЗО ажурира стратешки план за одговор на ковид-19 за БиХ

Срна
СЗО ажурира стратешки план за одговор на ковид-19 за БиХ

САРАЈЕВО - Свјетска здравствена организација /СЗО/ ажурира Стратешки план за спремност и одговор на ковид-19 за БиХ, који би требало да допринесе успјеху у борби против пандемије, рекла је резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Макдоналд.

Осврћући се на кључне поуке извучене из одговора на ковид-19 и значају инклузивног опоравка из којег нико не би требао бити изостављен, Мекдоналдова је истакла да је потребно проширити тестирања, повећати капацитете здравствених установа, пружити подршку здравственим радницима и обезбиједити адекватне залихе, саопштено је из УН.

“Опрез, праћење и будност су и даље врло битни како би се избјегао други талас или поништавање постигнутих резултата”, истакла је Мекдоналдова.

Она је напоменула да су УН завршиле и прву фазу свог приједлога за социоекономски одговор на ковид-19, а настојања су усмјерена на заштиту и јачање здравствених система, пружање и јачање услуга здравствене заштите и основних услуга, заштиту радних мјеста и економије, те промовисање социјалне кохезије и улагања у системе отпорности и одговора друштва које предводе заједнице.

“Објављујемо низ важних процјена и јавних политика о социоекономским ефектима који ће, надамо се, бити искориштени у процесу опоравка у БиХ”, нагласила је Мекдоналдова и рекла да опоравак представља јединствену прилику да се удвоструче настојања да поновна изградња буде квалитетнија, зеленија, чишћа и правичнија.

Према њеним ријечима, БиХ је предивна земља са огромним, али неискориштеним природним и културним ресурсима који су зрели за декарбонизовани, чисти и еколошки прихватљив развој.

Мекдоналдова је указала да се свијет данас суочава са тешком јавно-здравственом кризом и незапамћеном свјетском социоекономском рецесијом која пријети да поништи све досадашње декаде хуманог развоја у свијету, па и у БиХ.

Она је подсјетила да је ова година започела са повећањем напора УН и земаља широм свијета да се постигне свих 17 циљева одрживог развоја у оквиру Декаде акције према Агенди 2030: програму одрживог развоја свијета.

Мекдоналдова је нагласила да 17 циљева одрживог развоја пружа оквир који је већ добио глобалну подршку и не само да пружа прилику за просперитетнију, иновативнију, одговорнију и одрживију будућност, већ може помоћи у остварењу амбиција БиХ у погледу прикључивања ЕУ.

“Поводом 75 година постојања УН, питамо људе да нам кажу како се то може постићи? Зато позивам све у БиХ да дају свој глас у овом разговору о акцијама које ће нас водити напријед”, поручила је Мекдоналдова.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана