Свјетска здравствена организација задовољна мјерама спроведеним у Српској у борби против епидемије

Срна
Свјетска здравствена организација задовољна мјерама спроведеним у Српској у борби против епидемије

БАЊАЛУКА- Представници Свјетске здравствене организације (СЗО) изразили су на данашњем састанку са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем задовољство због спроведених мјера и активности Министарства и Института за јавно здравство Српске у вези са појавом вируса корона.

Шеранић и шеф Канцеларије СЗО у БиХ Виктор Олшавски нагласили су потребу наставка сарадње у размјени информација и подршке у прелазном периоду ублажавања мјера.

Шеранић је упознао представнике СЗО о мјерама надзора које се још спроводе, поступањима са лицима која су под здравственим надзором, као и протоколима за дијагностику и успостављеним капацитетима за дијагностику у четири лабораторије у Републици Српској, саопштено је из ресорног министарства.

- И у овом периоду, за вријеме ванредне ситуације, Фонд здравственог осигурања Републике Српске финансира здравствене услуге за све грађане, у јавним здравственим установама, без овјеравања здравствене књижице - истакао је Шеранић на састанку у Бањалуци.

Саговорници су разговарали о наставку епидемиолошког надзора над новим вирусом корона, али и о повратку здравственог система у пуни капацитет пружања осталих здравствених услуга становништву уз мјере превенције ширења вируса.

Било је ријечи и о подршци ове међународне организације у едукацији и даљем усавршавању медицинског кадра, као и активностима у области заштите менталног здравља.

Наглашено је да Република Српска може да рачуна на даљу подршку СЗО у сегменту дијагностике, али и даљег јачања капацитета и спремности на одговор за предстојећу сезону грипа и појаве новог вируса корона на јесен.

Састанку је присуствовала и консултант СЗО за припремљеност и оперативно планирање Патриција Кормос.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана