Свјетска банка: Одобрено 123 милиона КМ за развој коридора ријека Саве и Дрине

Срна
Свјетска банка: Одобрено 123 милиона КМ за развој коридора ријека Саве и Дрине

САРАЈЕВО - Одбор извршних директора Свјетске банке одобрио је данас 123,2 милиона евра за прву фазу Програма интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине (СДИП), којим ће бити ојачана прекогранична сарадња БиХ, Србије и Црне Горе у области вода и унапријеђена пловност и заштита од поплава на коридорима ове двије ријеке.

Србији је, за прву фазу, одобрено 78,2 милиона евра, БиХ 30 милиона евра, а Црној Гори, за слив Лима и Грнчара, 15 милиона евра, саопштено је из Свјетске банке.

"Овај програм ће, примјеном интегрисаног приступа, финансирати активности заштите од поплава, управљања околином и модернизације лука, с циљем унапређења повезаности дуж коридора Саве и Дрине. Пројекат ће помоћи и јачању прекограничне сарадње у области вода и повећању регионалног економског раста у земљама гдје је вирус корона довео до повећања осјетљивости", наведено је у саопштењу.

Регионални директор Свјетске банке за западни Балкан Линда ван Гелдер изјавила је да слив Саве и Дрине има значајан неискориштен потенцијал за покретање економског раста, регионалне повезаности, отпорности на ризике од климатских промјена, социјалну кохезију и отварање радних мјеста.

"Ова прекогранична сарадња има потенцијал да обезбиједи корист за локалне заједнице и пословне субјекте дуж ријечних коридора, а имаће и далекосежне економске утицаје на земље у сливу", истакла је Гелдерова.

Програм има за циљ убрзање регионалне економске сарадње на западном Балкану и јачање институција и процедура путем којих земље у сливу ријека Саве и Дрине остварају сарадњу.

Пројектне мјере на ублажавању ризика од поплава повећаће заштићену површину за 300.000 хектара и пружити заштиту од стогодишњих вода за око 400.000 становника.

Овај пројекат унаприједиће повезаност и пловност водног пута ријеке Саве за око 200 километара и појачаће прекограничну сарадњу у области вода кроз размјену знања између сектора и земаља у сливу.

Програм ће се одвијати у двије узастопне фазе, које ће се дијелом преклапати и укупно ће обезбиједити око 332 милиона долара током наредних 10 година за подршку дугорочном и климатски паметном економском расту и регионалној сарадњи.

У прву фазу ће бити укључене и Словенија и Хрватска, кроз учешће у регионалним студијама, регионалном дијалогу, изградњи капацитета и другим сродним активностима, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана