Свјетска банка: Епидемија би могла да на западном Балкану 400.000 људи гурне у сиромаштво

ГС
Свјетска банка: Епидемија би могла да на западном Балкану 400.000 људи гурне у сиромаштво

ВАШИНГТОН - Свјетска банка процјењује да би, без одговора власти, због епидемије вируса корона више од 400.000 људи у региону западног Балкана могло да падне у сиромашно и да би се средња класа значајно смањила.

- Многи од оних који би могли осиромашити, тренутно не користе никакву социјалну заштиту, а ризику су нарочито изложени радници у неформалном сектору, који немају осигурање од незапослености и не остварују право на другу подршку – наводи се у новом извјештају Свјетске банке гдје су сагледали утицај вируса корона на здравствене системе, сиромаштво и стање заједнице, образовање, социјалну заштиту, тржишта рада и управљање квалитетом ваздуха на Западном Балкану.

Аналитичари ове банке истичу да ће на западном Балкану доћи до гашења бројних послова.

- Многа радна мјеста су привремена или су у неформалном сектору. Како се ковид-19 криза развија, вјероватно је да ће та радна мјеста бити највише захваћена гашењем, уз анулирање напретка оствареног претходних година - наводе они.

Што је најтеже, многи од тих радника можда неће моћи да остваре права на социјалну заштиту, истиче се у студији Свјетске банке.
Ова институција напомиње да ће битан изазов владама представљати управљање ликвидношћу како би се избјегла даља ескалација кризе и, истовремено, обезбиједила помоћ онима којима је најпотребнија.

Колики ће тај изазов бити зависи од тога колико ће економска криза трајати јер ће будућност одредити ритам којим ће бити исцрпљиване резерве капитала и ликвидности.

- Гдје год има простора за монетарну или фискалну политику, сада је вријеме да се то искористи за одржавање продуктивног капацитета економије и функционисање тржишта, те за подршку и спасавање економија и егзистенције - наводи се у анализи.

Свјетска банка наводи, да, у поређењу са Европском унијом, просјеком ниска и неефикасна потрошња по становнику на здравство прије кризе, чини регију нарочито осјетљивом на ову и будуће јавно-здравствене кризе, преноси портал Кликс.

- Велико загађење ваздуха у неколико великих градова, те с тим у вези, већа стопа респираторних обољења, повећава ту осјетљивост, нарочито ако би се пандемија вратила током сљедеће зиме – пише у извјештају.

У Свјетској банци сматрају да ће затварање школа које је неопходно да би се смањило ширење вируса, довести до значајног смањења исхода учења, за чију ће надокнаду можда требати године.

- Процјењује се да би се број оних који не посједују основну способност читања могао повећати са садашњих 53, на 61 проценат, ако школе буду затворене до краја јуна. Образовни утицаји ће бити непропорционално већи за оне у неповољнијем положају, при чему ће значајан дио ученика назадовати у правцу функционалне неписмености и потенцијалног прекида школовања – истакли су у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана