Свједок у афери "Респиратори": Влада радила под притиском

Срна
Свједок у афери "Респиратори": Влада радила под притиском

САРАЈЕВО - На суђењу премијеру Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадилу Новалићу и осталим оптуженим за злоупотребе приликом набавке респиратора, свједок Едита Калајџић изјавила је да је након избијања пандемије био значајно отежан рад Владе и да је та институција била изложена притисцима да помогне.

Калајџићева, која је секретар у Влади ФБиХ, одговарајући на питања Новалићеве одбране потврдила је да је Влада била под притиском медицинских установа, као и начелника општина и кантона да ријеши проблеме у вези са пандемијом вируса корона.

Она је током свједочења више пута поновила да је у почетку повјеровала да су извјештаји о лошој набавци респиратора тачни, али да се касније увјерила да то баш није тако, преноси "Бирн".

"Схватила сам да је то медијски спин", рекла је Калајџићева.

Према документацији коју је данас предочила адвокат Васвија Видовић, у закључцима са сједнице од 31. јануара прошле године Федерално министарство здравства задужено је да информише Владу о потреби набавке респиратора.

На данашњем рочишту предочена је и одлука Владе од 12. марта којом се Федералној управи цивилне заштите /ФУЦЗ/ одобрава кориштење средстава изнад износа планираних буџетом.

Одбрана је презентовала и закључке са сједнице одржане 16. марта на којој је проглашено стање несреће, те пренесене надлежности на Федерални штаб цивилне заштите и дата сагласност здравственим установама да могу спровести хитни поступак набавке средстава и опреме.

За злоупотребу положаја приликом набавке респиратора, осим Новалића оптужени су и суспендовани директор ФУЦЗ Фахрудин Солак, директор фирме "Сребрена малина" Фикрет Хоџић, те федерални министар финансија Јелка Миличевић, којој је на терет стављен несавјестан рад.

Суђење ће бити настављено 3. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана