Свијет чуо политичку вољу Срба и Хрвата

Александар Стојановић
Свијет чуо политичку вољу Срба и Хрвата

БАЊАЛУКА - Говор предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика пред амбасадорима Савјета безбједности Уједињених нација неће донијети промјене у ставовима највећих сила, али је допринио већем дипломатском продору Републике Српске и био одлична прилика да се чује глас Срба и Хрвата, који су запостављени у извјештајима високог представника.

Рекао је ово за “Глас Српске” професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир, коментаришући учешће Милорада Додика и Драгана Човића на онлајн конференцији са амбасадорима чланица СБ УН.

Њихов наступ изазвао је подјеле у јавности. Док представници српског и хрватског народа кажу да су Додик и Човић казали истину, Бошњаци сматрају да није приказано објективно стање због тога што њихов представник није присуствовао конференцији. У сваком случају, и ово питање изазвало је дубоке подјеле, док о томе какве ће посљедице бити нико не говори. Наметнуло се питање да ли се сада може очекивати  поновни интервенционизам високог представника или његов одлазак. Будимир сматра да о будућности ОХР-а одлучују велике силе, али да је тешко очекивати појачан интервенционизам, јер односи на међународној сцени нису као у вријеме када је ОХР наметао одлуке.

Он каже да овај догађај не треба посматрати као слабост Српске, већ супротно, као способност да изнесе своје ставове на најважнијем мјесту свјетске дипломатије.

- Дугорочне ефекте овог догађаја ћемо видјети у будућности. РС овим наступом није угрозила своју позицију и он представља наставак борбе да се БиХ од међународног протектората претвори у државну заједницу сва три конститутивна народа - рекао је Будимир.

Говорећи о критикама амбасадора Велике Британије, САД, Француске и Њемачке, Будимир каже да то не представља ништа ново, те да је предност овог састанка што су друге државе из Азије или Африке могле да чују и другу страну.

- Циљ и јесте био да се све државе чланице УН упознају са реалним стањем у каквој ситуацији се налази данашња БиХ. Суштински се у ставовима ових највећих сила неће ништа промијенити, али је остварена једна дипломатска видљивост РС и Хрвата, који су мајоризовани у ФБиХ. Дакле, два народа су потпуно запостављена, а високи представник је алат ових великих сила у корист једног народа, односно Бошњака - истиче Будимир.

Некадашњи шеф дипломатије бивше СР Југославије Живадин Јовановић рекао је Срни да је значајно што је Додик у наступу пред Савјетом безбједности УН указао на сувишност институције високог представника 25 година послије потписивања Дејтонског мировног споразума.

- То иступање је утолико значајније што је пред најширим аудиторијумом, који је праћен од најутицајнијих светских медија, подсетио где се све и у чему закидају права Српске предвиђена међународним уговором, познатим као Дејтонско-париски споразум о миру у БиХ - рекао је Јовановић.

С друге стране, професор Факултета политичких наука у Загребу Дејан Јовић рекао је за федералне медије да би наступи Додика и Човића могли довести у незгодну међународну позицију Србију и Хрватску.

- Србија би требало да поведе рачуна да ће је Додик увући у сукоб са САД након што Бајден преузме власт. Исто важи и за Хрватску, која би се могла наћи у ситуацији да због Човића поквари свој спољнополитички статус - казао је Јовић.

Српски политички представници у Народној скупштини РС и представници Срба и Хрвата у институцијама БиХ подржали су изречено пред амбасадорима УН и послали сагласну поруку да би ОХР требало да напусти БиХ и препусти њено вођење конститутивним народима.

Изетбеговић

Предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић оцијенио је да је онлајн састанак чланова Савјета безбједности био важан за БиХ, али да је требало позвати три члана Предсједништва БиХ који представљају ову државу или Дом народа ПС БиХ.

- Да сам присуствовао томе, то би онда била препирка представника конститутивних народа. Овако је Инцко, чија је позиција другачија и којег је Додик ружно напао, представљао стање у БиХ и то је пуно боље него да то ради бошњачки представник - рекао је Изетбеговић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана