Сви заборавили задатке из Брисела

Ведрана Кулага
Сви заборавили задатке из Брисела

Сарајево - Вишемјесечна постизборна криза у БиХ, чији се крај још не назире, поново је закочила ка чланству у Европској унији, а нису се прославили ни бројни руководиоци институција на нивоу БиХ јер су игнорисали повјерене задатке у циљу даљег напретка.

Дирекција за европске интеграције БиХ припремила је информацију о испуњавању правног критеријума институција БиХ у процесу приступања ЕУ која је недавно усвојена у Савјету министара, а у којој је подвучено шта је требало да буде урађено, а није.

Министри су, наиме, на сједници прије годину донијели закључак којим су задужили све институције БиХ да интензивирају активности на додатном усклађивању свих прописа са прописима који су на снази у ЕУ, а то је једна од обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и Уније.

 - Већина институција, и поред закључка, није интензивирала активности нити је дошло до промјена у изради нових или измјенама важећих прописа које је неопходно ускладити са важећим ацљуис-ем у циљу испуњавања обавезе усклађивања постојећег и будућег законодавства БиХ са правном стечевином ЕУ - наведено је у информацији.

Према евиденцији Дирекције усвојен је само 51 пропис који су усклађени са правном стечевином ЕУ и којима се испуњавају обавезе БиХ.

- Парламент БиХ је усвојио два, Савјет министара девет, а руководиоци, односно стручна тијела појединих институција 40 прописа - појашњено је у документу о којем би требало да се изјасне и посланици у Парламенту БиХ.

У информацији су предочени и примјери прописа који су зрели за промјену, односно који траже модернизацију у складу са прописима у ЕУ. На тој листи су, између осталог, Закон о мјеритељству БиХ из 2001. године, нови закон о јавним набавкама који је спреман, али није усвојен, затим закон о заштити потрошача у БиХ из 2006. године јер прописи ЕУ са којима је тада вршено усклађивање више нису на снази.

Дугогодишњи члан комисије за европске интеграције Лазар Продановић (СНСД) каже да је и овај пресјек један од доказа рада структуре која је била на власти у протеклом мандату и блокада за формирање нове власти након избора у октобру прошле године.

- Када профункционише Парламент БиХ спремни смо да урадимо све како би се БиХ приближила ЕУ, поштујући уставну структуру земље. Сва питања се тичу законодавства мора се ићи у складу са Уставом и надлежностима, а за спорна питања мора бити сагласности, односно мора се консултовати РС - рекао је Продановић и додао да одлазећи сазив Савјета министара није био расположен да прича са властима у Бањалуци.

Европска комисија је дала недавно позитивно мишљење о захтјеву БиХ за добијање кандидатског статуса за чланство, који је у Брисел достављен још почетком 2015. године, али земљи није дат статус кандидата, о чему одлуку треба да донесу представници 28 земаља чланица ЕУ. И тада је истакнуто да је формирање власти кључни приоритет у овом моменту. Упућени у прилике у БиХ истичу да су тешки задаци пред домаћим лидерима јер су дневном реду поново неке старе теме, о којима годинама нема сагласности. Ти услови би, имајући у виду сложену структуру земље, могли, како кажу, да изазову нове проблеме и расколе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана