Сви политичари врше притисак на правосуђе

Свјетлана Шурлан
Сви политичари врше притисак на правосуђе

Бањалука - Правосуђе је под политичким утицајем, а неопходно је процесуирање озбиљних случајева корупције и успостављање владавине права и од спремности БиХ да се позабави тиме зависиће мишљење Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Та порука упућена је са конференције посвећене стању у правосуђу и борби против корупције и организованог криминала, коју организује Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ у сарадњи са ЕУ и УСАИД-ом.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија рекао да сви политичари у БиХ врше притисак на правосуђе.

- Говоре негативно о правосуђу. Наравно да постоје оправдане критике, али ако желите да представите систем да не ради и не функционише, радите то да бисте имали алиби и изговор да мијењате систем како бисте остварили утицај на њега - рекао је Тегелтија и додао да нико не брани правосуђе од политичара.

Шефица Одјела за БиХ и Албанију при Генералној дирекцији Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Микела Матуела рекла је да је владавина права у центру процеса приступања ЕУ.

- Зато је велика улога судија и тужилаца у смислу њихове одговорности и резултата које треба да постигну - истакла је Матуела и поздравила усвајање акционог плана за спровођење препорука ВСТС-а које се тичу примјене одлука Уставног суда БиХ и реформе правосуђа, наводећи да ће њихово спровођење бити кључно за приступање ЕУ.

Тегелтија је рекао да је циљ конференције унапређење правосудног система са акцентом на борбу против корупције и криминала.

- Ко очекује крупне промјене у кратком периоду тај живи у заблуди јер се то не може десити брзо. БиХ је конфликтно и дубоко подијељено друштво у којем је веома тешко направити било какав напредак. Дајемо максимум како бисмо систем унаприједили у складу са стандардима ЕУ. Основни терет увијек ће бити на тужиоцима и судијама и на носиоцима полицијских овлашћења - казао је Тегелтија.

Истакао је да потребно више процесуираних случајева криминала и корупције.

- То мора постати пракса, да се дешава континуирано и да се види да нико није заштићен. Правосудне институције морају створити алате за ефикаснију борбу против корупције и организованог криминала. Наше је да успоставимо оквир за независно дјеловање свих органа - рекао је Тегелтија.

Три зла

Пол Хоровиц из Амбасаде САД у БиХ рекао је да грађане највише брину корупција, лоша привреда и недостатак радних мјеста.

- То су зла која држе БиХ у мјесту или је уназађују - казао је Хоровиц и додао да је битно да у борбу против корупције буду укључене и институције и грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана