Сви окрећу главу од терориста

Жељка Домазет
Сви окрећу главу од терориста

САРАЈЕВО - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је Европску унију да би његова земља могла да ослободи припаднике Исламске државе и да ће их послати у Европу. Навео је да његова држава држи много чланова ИС-а у затвору и да их контролише у Сирији, те да ће послати и оне ИС-овце који одбијају да се врате у своје матичне земље.

Док безбједносне агенције на нивоу БиХ тврде да су спремне да их дочекају, нико са сигурношћу не зна колико их има у Турској, а колико у самој Сирији, или пак те податке не откривају.

У јеку приче о очекиваном повратку држављана БиХ са ратишта у Сирији, односно њиховој депортацији, огласио се замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић који тврди да у БиХ постоје безбједносни проблеми те да је поруке појединих челника земаља ЕУ потребно схватити озбиљно.

Повратници с ратишта у Сирији ускоро стижу у БиХ, што је потврдио и министар безбједности БиХ Драган Мектић наводећи да је укупно 260 држављана БиХ у сиријским камповима. Од тог броја је око 100 мушкараца, док су остало жене и дјеца. За министра Мектића БиХ је спремна да прихвати те држављане и да суди терористима. И раније су службе безбједности тврдиле да раде свој посао те да контролишу ситуацију када је ријеч о повратницима са страних ратишта, наглашавајући да су неутемељене тврдње да је БиХ опасна зона.

Крешић упозорава да је забрињавајући пораст броја миграната који, уз друге безбједносне проблеме, захтијевају хитан и озбиљан приступ власти у БиХ.

- Безбједносни пропусти у БиХ директно нарушавају евроатлантске интеграције - рекао је Крешић.

Истиче да је поруке неких челника земаља из Европске уније потребно схватити озбиљно, алудирајући на посљедњу изјаву француског предсједника Емануела Макрона о БиХ као "темпираној бомби".

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић, који је члан Обавјештајно-безбједносног одбора заједно са предсједавајућим Денисом Звиздићем и другим замјеником Вјекославом Бевандом, на питање да ли је БиХ спремна да дочека ИС-овце за које се најављује да ће бити депортовани у БиХ, рекао је да тај проблем није на било који начин дошао на Колегијум предсједавајућег и двојице замјеника.

Из Амбасаде САД такође су били штури у одговору. На питања "Гласа Српске" да ли ће и када у БиХ бити депортовани држављани БиХ који су ратовали на страни ИС-а у Сирији, да ли имају податке о томе гдје се налази девет припадника ИС-а и трогодишње дијете који су требали да буду депортовани у БиХ, кратко су одговорили да су "то питања за надлежне власти у БиХ", мада из БиХ тврде да су у то укључене безбједносне службе САД.

Скинуто са дневног реда

Савјет министара ни на јучерашњој сједници није разматрао питање илегалних миграната у БиХ и мјере за рјешавање мигрантске кризе и поред захтјева Предсједништва БиХ од прошле седмице да му у року од седам дана достави свој приједлог. Министар безбједности БиХ Драган Мектић јуче није присуствовао сједници због службеног пута и та тачка дневног реда, мада је била планирана, није разматрана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана