Сви који могу помоћи да се укључе у рјешавање проблема нуклеарног отпада

Срна
Сви који могу помоћи да се укључе у рјешавање проблема нуклеарног отпада

САРАЈЕВО - Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић, Едита Ђапо и Јасмин Емрић позвали су данас Савјет министара и све који могу помоћи да се укључе у рјешавању проблема одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори.

На конференцији за новинаре у Сарајеву о теми “Трговска гора - однос институција и наредни кораци”, Магазиновић је рекао да је недавно у Савјету министара учињено неколико корака напријед.

“Посљедњих неколико мјесеци учињено је више него протеклих година. Немам одговор зашто је и институцијама требало оволико времена да се покрену ствари”, истакао је он.

Магазиновић је подсјетио да је Савјет министара требао формирати тим који би бранио интересе, али да је тај процес стао јер је министар /иностраних послова Бисера/ Турковић ставила вето са аргументом да се гомилају тимови.

“Турковићева је неинформисан министар, будући да се позвала на формирање група. То да Хрватска ништа не ради је нетачно”, рекао је он.

Магазиновић је поставио питање да ли треба платити експерте или се ослонити на оне који мисле да знају, а не знају.

“Одбрана БиХ нема цијену. Турковићева је упала у замку. Мислим да је изабрала потпуно погрешну тему да поправи свој имиџ”, сматра он.

Магазиновић је рекао да званичне комуникације са Хрватском нема, јер Хрватска игнорише БиХ.

Посланик Јасмин Емрић истакао је да проблем одлагања отпада на граници са БиХ траје више од 20 година.

“Поступак у вези са локацијом је вођен годинама. Када је политички отпор био толики, онда је Хрватска политичком одлуком одредила гдје ће складиштити нуклеарни отпад. За ту локацију се одређује Трговска гора јер је најмање била брањена. Друга подручја су имала своје представнике у Сабору и остала је Трговска гора. Ми смо тада на локалном нивоу протестовали, упозоравали институције на проблем”, нагласио је Емрић.

Он је поручио да се долина Уне не смије девастирати.

“До данас институције лутају, немамо стратегију. Иако смо једногласно усвојили резолуцију, Савјет министара није реаговао. Сада се отварају беспотребне дискусије о именовању експертског тима. Морамо заштити грађане БиХ”, истакао је Емрић.

Ђапо је рекла је да је на једној од сједница Савјета министара, координацијски тим предложио формирање експертског тима.

“Када студија коју израђује Хрватска буде завршена, биће касно да реагујемо. У исто вријеме требају радити наши експерти и зато је битно формирати радне групе. Мислим да нема потребе правити опструкције у вези са прављењем тима. Такав ангажман нема цијену”, оцијенила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана