Светосавска награда иде на Уставни суд Републике Српске

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - На сједници Вијећа народа у вези с одлуком о покретању поступка заштите виталног националног интреса бошњачког народа због Закона о измјенама и допунама Закона о средњом образовању и васпитању у РС није постигнута сагласност, саопштено је данас из Вијећа народа РС, након сједнице.

"Будући да на сједници Вијећа народа није постигнута сагласност у погледу наведеног закона, у складу с процедуром заштите виталног националног интереса, предвиђеном чланом 70. Устава РС, допуњеног Амандманом LXXVII, предмет је упућен на усаглашавање Заједничкој комисији Народне скупштине РС и Вијећа народа РС", наводи се у саопштењу Вијећа народа РС.

Михнет Окић, делагат Клуба бошњачког народа у Вијећу народа РС, рекао је за "Независне" да је сједница одржана на одлуку Клуба бошњачког народа о покретању заштите виталног националног интереса због новости у Закону у средњем образовању РС, гдје се уводи награда за најбоље наставнике и професоре, названа Светосавска награда.

Он истиче да нису хтјели да узвраћају истом мјером са својим називом, него да су хтјели неутрално рјешење, јер сматрају да у образовном процесу то тако треба да буде, па су предложили да назив ове награде буде "најбољи наставник професор".

"Сагласност није постигнута, то је већ уобичајено, она досад никад није постигнута. Сад се иде у даљу процедуру, прво на усаглашавање у Заједничку комисију Вијећа народа РС и Народне скупштине РС, која ће убрзо засједати. С обзиром на то да ту не очекујемо никакав договор, даље се иде на Уставни суд РС", истакао је Окић.

Окић је нагласио да је од стране Клуба Бошњака то проблематизовано због самог назива Светосавска награда.

"Сматрамо да се то одражава на стање на терену, те да би требало узети у обзир све конститутивне народе. Ми се не препознајемо у Светосавској награди, јер ту има и просвјетних радника и ученика Бошњака, па смо тражили да се та награда зове другачије и да буде неутралан назив", каже Окић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана