Свечани дефиле застава Војске Републике Српске у Бањалуци VIDEO

Г.С.
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - У Бањалуци се одржава свечани дефиле застава у оквиру обиљежавања 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Дефиле је кренуо у 17.30 часова од Народног позоришта Српске, Улицом краља Петра Првог Крађорђевића до Трга Крајине.

Од 18 часова на платоу испред Храма Христа Спаситеља предвиђен је богат културно–умјетнички програм у којем ће учествовати етно-група "Траг" и Радничко-културно-умјетничко друштво "Пелагић", а у 19 часова обраћање званичника.

Обиљежавање ће бити настављено свечаном академијом која ће од 20 часова бити одржана у Културном центру "Бански двор".

Централна манифестација, поводом обиљежавања 30 година од оснивања ВРС и и 17 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска, биће одржана сутра у касарни "Козара" у Бањалуци, а претходили су јој бројни садржаји широм Српске.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у одбрамбено-отаџбинском рату за одрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана