Све више видљиво која бошњачка коалиција ће у власт: СДА може само да се нада

 Ведрана Кулага Симић
Све више видљиво која бошњачка коалиција ће у власт: СДА може само да се нада

САРАЈЕВО - Прве, конститутивне сједнице нових сазива Представничког дома Парламента БиХ и Парламента ФБиХ биће одржане данас, када би требало да буде стављена тачка на причу о томе који бошњачки блок улази у власт на та два нивоа.

Дан уочи тих сједница обје стране остале су чврсто при својим ставовима. Први човјек СДА Бакир Изетбеговић за федералне медије је изјавио да ће та партија у федералном парламенту имати 12 или 13 делегата у Дому народа, односно већину, и да ће тиме у воду пасти споразум странака “осморке”, окупљене око СДП-а БиХ, који су потписале са ХДЗ-ом БиХ. Изетбеговић тврди да тај споразум не значи да наредне четири године СДА иде у опозицију.

- Осим споразума треба имати 11 бошњачких делегата у бошњачком клубу у Дому народа у ФБиХ. Не бих рекао да ће доћи до броја 11. Ово је више блеф. СДА има 11, вјероватно 12, са партнером 13-14. Све што се догађа служи томе да се створи атмосфера једног таласа да је ствар већ готова, да је све већ кренуло и људи се поводе, па можда неки који размишљају и двоуме се, могу да се опредијеле за неку страну која тако самоувјерено прави споразуме, договара се са Драганом Човићем - рекао је Изетбеговић.

Истрајан је у порукама да ће се ствари посложити тако да ће са СДА морати правити коалиције.

- Сви све тврде, видјећемо. Пред нама су четвртак и петак и видјећемо како ће се то завршити. Ево, тврдим да ће се завршити овако - закључио је.

Правила су таква да онај ко буде имао већину у федералном Дому народа, у Клубу Бошњака, имаће је и на нивоу БиХ, а тиме добија моћ и легалитет да буде партнер у владајућој групацији на заједничком нивоу.

Представнички дом Парламента ФБиХ броји 98 посланика, изабраних на изборима, а генерални секретар СДП-а БиХ Елвир Карајбић за “Глас” тврди однос снага на терену иде њима у корист. Једина истина је, како је подвукао, та да СДА обмањује јавност јер група странака коју они предводе има већину и на нивоу БиХ и ФБиХ.

- Наша групација, која је са 40 посланика највећа у федералном Парламенту, би требало да има­ већину и у Дому народа, тако да ми ту не видимо никакав проблем. “Осморка”, дакле, са партнерима има превласт у Клубу Бошњака. И у Дому на нивоу БиХ и федералном - рекао је Карајбић који је на октобарским изборима изабран за посланика у Представничком дому Парламента ФБиХ.

Одговарајући на изјаве из СДА да неће тако лако отићи у опозицију, подсјетио је на народну пословицу која гласи: “Нада задња умире”.

- И СДА, тако, има право да се нада, али “осморка” је на нивоу БиХ највећа групација и има 13 посланика у Парламенту БиХ, а на нивоу ФБиХ њих 40. Тиме скидамо мит и то спиновање из СДА да су они као највећа опција. Највећа групација је, заправо, “осморка” и на нивоу БиХ и ФБиХ - категоричан је Карајбић.

Говорећи о даљем формирању власти након потписивања споразума са ХДЗ-ом БиХ те најава да је СНСД најреалнији партнер, нагласио је да очекују да ти процеси буду што прије завршени и на нивоу БиХ и ФБиХ.

- Сачекајмо још неколико дана да буду изабрани сви делегати за федерални Дом народа. Свима ће слика бити јаснија - рекао је Карајбић који очекује да би федерални Дом народа требало да буде конституисан до Нове године.

Жријеб

Иако је након избора фокус усмјерен на већину у Клубу Бошњака, за српске представнике у ФБиХ је важно како ће изгледати српски клуб у Дому народа. Саговорници “Гласа” истичу да би све требало да буде јасније након што сутра буде познат исход жријеба у Ливањском кантону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана