Све у Институту за нестала лица постаје привремено

Ведрана Кулага Симић
Све у Институту за нестала лица постаје привремено

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Институт за нестала лица БиХ ускоро би могао да, након привременог Управног, добије и Надзорни одбор у тој форми, а упоредо са одлуком која предвиђа такво функционисање у догледно вријеме, све су гласније спекулације да су том тијелу одбројани дани.

Надзорни одбор Института има три члана, чији мандат траје четири године и не могу бити реизабрани, а одлуке доносе консензусом. Задужени су за разматрање финансијских, као и извјештаја о пословању Института, те да о резултатима надзора најмање једном годишње, а по потреби и чешће упознају суосниваче, Управни одбор и Колегијум директора.

Међутим, члановима су мандати истекли крајем 2010. године, те никада од тада није именован нови сазив одбора, али су наставили да обављају послове, све до почетка 2021. године, када је члан из реда српског народа преминуо. Имајући у виду да је прописано да одбор има три члана и да одлуке доноси консензусом, рад одбора је онемогућен.

Због тога се, како је наведено у најновијој одлуци Министарства за људска права и избјеглице БиХ о формирању привременог надзорног одбора која је упућена у фазу консултација, мора одблокирати рад тог тијела. Предвиђено је да привремени чланови буду Млађен Божовић, Јелена Бркић и Неџад Салман, а они би, ако Савјет министара усвоји одлуку, били на тим позицијама до избора нових чланова Надзорног одбора путем јавног конкурса.

Привремени модел рада није непознаница у Институту за нестала лица јер у том облику пет година функционише Управни одбор, који је контролише рад три члана Колегијума директора, што према многим мишљењима, па и ревизије, представља ризик у погледу одлука. Члан Колегијума из реда српског народа Никола Перишић за “Глас” каже да је одлука о именовању привременог Надзорног одбора прелазно рјешење док не буду именовани нови чланови, а како би омогућили нормалан рад тог одбора јер годину и по дана не могу да одрже сједницу. Међутим, не крије да има неких идеја о укидању Надзорног одбора.

- Размишљало се о укидању тог одбора, а и из неких посљедњих дописа који су нам стигли не искључује се таква могућност - истакао је Перишић, који сматра да је улога Надзорног одбора више декларативног карактера јер је Управни одбор тај који доноси одлуке.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић за “Глас” истиче да није упознат да тим намјерама, али подсјећа да је став Републике Српске и даље исти. Захтијевају потпуну реорганизацију Института или његово укидање јер су евидентне опструкције када је ријеч о тражењу несталих лица српске националности.

- Управни одбор Института за нестала лица, какав је сада,  нелегалан је, без обзира на резултате до којих је дошла тамо нека комисија. С друге стране, прошле године је само једно тијело ексхумирано, а тражимо их још 1.652. То све говори и превише о раду Института - истакао је Лазић.

Накнаде

Новчана накнада за рад члановима Надзорног одбора исплаћује се за мјесец у којем је одржана сједница одбора, под условом да су јој присуствовали. С обзиром на то да у протеклих годину и по није било сједница, за преостала два члана одбора нису уплаћиване накнаде, због чега су, према неким информацијама, и покренули поступке пред судовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана