Шварц Шилинг: Кандидатура Шмита порука да ОХР остаје у БиХ

Танјуг
Шварц Шилинг: Кандидатура Шмита порука да ОХР остаје у БиХ

БОН - Некадашњи високи представник у БиХ Кристијан Шварц Шилинг каже да је кандидатуром Кристијана Шмита на ту дужност умјесто Валентина Инцка, Њемачка јасно поручила да ОХР неће бити укинут. У ауторском тексту за портал Дојче веле, Шварц Шилинг каже да ће се догодити управо супротно.

- Он треба с новим снагама и новом политиком међународне заједнице поново да добије на утицају у БиХ. Садашњи високи представник Валентин Инцко и ја од октобра прошле године говоримо стално о ''трећој фази'' ОХР-а - навео је Шварц Шилинг.

Додао је да Канцеларија високог представника постоји да би обезбиједила цивилну имплементацију Дејтонског мировног споразума и та њена улога није завршена.

Њемачка, каже Шварц Шилинг, жели промјене у БиХ.

Тврди да Њемачка не би ни покретала ову иницијативу да мисли да све треба да остане по старом.

- Напротив, ово само показује да Немачка подржава БиХ - каже Шварц Шилинг и истиче да се иза кандидатуре Шмита не крије, како су, како каже, неки злонамјерно тврдили, некакав једнострани поступак нити је она уследила у тајном договору с Русијом.

Кандидатура Шита је, према његовим речима, последица "присне координације" с међународним партнерима и члановима Управног одбора Већа за спровођења мира.

Шварц Шилинг тврди и да БиХ мора да промени Устав ако, како је навео, жели да из слепе улице извуче нефункционалну државу.

Демократски принципи, додао је, морају оживети и бројне пресуде Европског суда за људска права, које морају бити примењене.

е.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана