Сваког дана БиХ напусте 42 радника

Маријана Миљић Бјеловук
Сваког дана БиХ напусте 42 радника

БАЊАЛУКА - БиХ је у прошлој години оборила све рекорде када је у питању одлазак становништва на рад у иностранство јер је, према званичним подацима, домаће тржиште напустило више од 15.000 грађана који су добили радне дозволе за Словенију и Њемачку.

Колико су ови подаци алармантни најбоље показују бројеви, према којима су БиХ у просјеку мјесечно напуштала 1.272 радника, односно 42 дневно.

У извјештају о раду за прошлу годину Агенције за рад и запошљавање БиХ наведено је да су само лани издали радне дозволе за 14.581 грађанина за рад у Словенији. Поред те земље, БиХ има споразум са Њемачком о запошљавању његоватеља на основу којег је прошле године у тој земљи запослено 683 држављана БиХ. Поред тога, БиХ је у Њемачку послала и додатна 22 студента на феријалну праксу.

Поред ових званичних бројева, имамо и велики број оних грађана који самостално проналазе посао мимо Агенције за рад и запошљавање БиХ и одлазе на рад у Словенију и Њемачку, али и друге земље широм свијета.

Економисти истичу да је у БиХ одавно упаљен аларм када је у питању одлазак домаће радне снаге, али да нико не чини ништа да то промијени.

- Оптерећења на исплаћене плате у БиХ су висока. Та оптерећења чине неконкурентним било какав производни или услужни сервис. Ако не будемо ништа учинили о том питању, егзодус квалификоване радне снаге биће настављен. Тренутна ситуација показује да они који су се тренутно вратили у БиХ због пандемије чекају да се стање смири како би се вратили на посао у неку од европских земаља, док други и даље кроје планове за то - навео је економски аналитичар Зоран Павловић.

Нагласио је да, ако власт не буде размишљала на други начин, постоји бојазан да у БиХ ускоро неће бити радника за најобичније послове.

- Не треба ни да помињемо оне висококвалитетне кадрове који олако долазе до посла у иностранству. Њих већ одавно мањка на домаћем тржишту - навео је Павловић.

Сличан став имају и у агенцијама за посредовање при запошљавању у којима наводе да пандемија вируса корона неће зауставити одлазак домаће радне снаге.

- Вјерујемо да ће врло брзо лош тренд одласка домаћег становништва на рад у европске земље бити настављен јер криза у вези са вирусом корона јењава. Нови закон о запошљавању у Њемачкој омогућава грађанима да сами оду у ту земљу без дозволе за рад и боравак и тамо потраже радни ангажман, тако да ће алармантни подаци о одласку домаћих грађана у иностранство добити само на снази - рекао је “Гласу Српске” директор Агенције за посредовање у запошљавању “Спектар” Мирослав Вукајловић.

Нагласио је да је свакако и велики број оних грађана који одлазе у иностранство и раде на црно, те додао да вјерује да је тренутно стање настало због пандемије само “затишје пред буру”.

- Домаће тржиште има свој капацитет и може да буде интересантно уз неке промјене, али ова држава је велики губитник свих тих процеса и због тога можемо да очекујемо само даљи одлазак домаће радне снаге - рекао је Вукајловић.

Планови

У плану рада Агенције за рад и запошљавање БиХ за ову годину наведено је да очекују да само у 2020. издају радне дозволе за рад у Словенији за 12 домаћих радника. Поред тога, у плану је да у Њемачку оде најмање 850 радника путем ове агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана