Сузић негирао кривицу, суђенје затворено за јавност

Небојша Томашевић
Сузић негирао кривицу, суђенје затворено за јавност

БАЊАЛУКА - Бивши министар просвјете и културе Републике Српске Ненад Сузић (69), оптужен за обљубу дјетета млађег од 15 година, негирао је кривицу у бањалучком Окружном суду, сазнаје “Глас Српске”.

Његов предмет је прослијеђен судском вијећу, које је заказало почетак суђења за 20. новембар.

Случај је због заштите жртве затворен за јавност, па ће се оптуженом судити без присуства медија.

Оптужницу против њега подигло је Окружно тужилаштво у Бањалуци крајем септембра, а потврђена је 2. октобра. Сузићу је након потврђивања оптужнице продужен притвор, који може да траје до изрицања првостепене пресуде, а најдуже двије године од дана потврђивања оптужнице.

Притвор је продужен због тежине кривичног дјела за које се може изрећи десет година затвора, те због бојазни од ремећења реда и мира, а свака два мјесеца ће бити контролисана оправданост ове мјере.

Детаљи оптужнице нису саопштени у јавности ради заштите жртве.

Сузић је ухапшен 5. јуна због сумње да је обљубио тринаестогодишњу дјевојчицу са којом је остао насамо у кући, а у притвору се налази од 7. јуна. Цијели случај пријавили су родитељи жртве недуго након овог догађаја. Узнемирена дјевојчица родитељима је испричала да је напаствовао Сузић, којег су добро познавали. Сузић је у то вријеме био запослен као редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци, а суспендован је 7. јуна, након што му је одређен притвор.

Како је раније саопштено из Универзитета у Бањалуци, рјешење о удаљењу траје док је у притвору.

Ненад Сузић је био министар просвјете и културе у Влади РС од 1998. до 2001. године. Био је редовни професор на Филозофском факултету на предметима општа педагогија и методика васпитно-образовног рада. Према званичним подацима, написао је самостално 17 научних радова, а коаутор је у њих седам. Од ових радова издвајају се: “Како мотивисати ученике”, “Емоције и циљеви ученика и студената”, “Особине наставника и однос ученика према настави” и друге.

Казне

Према Кривичном закону Републике Српске, Сузића, ако буде доказано да је починио оно за шта га сумњиче, чека дугогодишња робија. Закон за обљубу дјетета млађег од 15 година предвиђа казне од двије па до 15 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана