Сутра разматрање Џаферовићеве апелације

Срна
Сутра разматрање Џаферовићеве апелације

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ сутра би на пленарној сједници у Сарајеву требало да разматра захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи.

Џаферовић је крајем прошлог мјесеца упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности ова два закона и затражио њихово укидање.

"Уклањање ових прописа јесте једино ефикасно средство за осигурање права и заштиту здравља и живота грађана, слободу кретања робе и услуга, слободну тржишну привреду у БиХ, забрану дискриминације и успостављања функционалног политичког и економског поретка", саопштено је раније из Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Законом о лијековима и медицинским средствима предвиђено успостављање агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске, а прописано је да Влада Српске у одређеном временском оквиру именује директора и друга тијела агенције.

Законом о допунама Закона о републичкој управи предвиђа се нова републичка управна организација - агенција за лијекове и медицинска средства Републике Српске и прописују послови које она обавља.

Усвајање Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске био је први потез који је Српска повукла с циљем враћања надлежности са нивоа БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана