Сутра посебна сједница о Резолуцији усвојеној у Представничком дому

Срна
Сутра посебна сједница о Резолуцији усвојеној у Представничком дому

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске сутра ће на посебној сједници расправљати о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Заказивање посебне сједнице затражила је једна трећина народних посланика, а захтјев су потписали посланици клубова СНСД-а, ДНС-а, Демоса, СПС-а, Уједињене Српске, НДП-а, посланичке групе Социјалистичке партије и два независна посланика.

У образложењу захтјева за сједницу посланици су навели да је неприхватљив и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба.

"На овај начин Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ гласовима ПДП-а и СДС-а приступио је срамном прекрајању историје и маргинализовању страдања Срба у Другом свјетском рату. Тражимо да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници заузме став о овом веома значајном питању за Републику Српску и српски народ у цјелини", наведено је у захтјеву.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је раније да ће свим шефовима клубова бити омогућено да се обрате на почетку сјенице.

Сједница ће бити одржана у згради Владе Републике Српске, а почетак је заказан за 11.00 часова.

Чубриловић је појаснио да ће сједница бити одржана у згради Владе, јер сала у Народној скупштини не одговара условима које захтијева ситуација настала због епидемије вируса корона.

Предсједник НДП-а Драган Чавић сматра да о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета треба имати јединствен политички став, а не да то буде тема за политичко поткусуривање, али да не вјерује да је могуће постићи такву врсту разумног односа.

"Апелујем да учесници не користе ову прилику да се међусобно блате, јер морају да знају да ми тако блатимо мртве, стотине хиљада оних који су изгубили главу у НДХ", рекао је Чавић.

Клуб НДП-а, додао је, имаће приједлог својих закључака о овој теми конзистентно на истој политичкој основи на којој су предложили и 2014. и 2015. године Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату.

Марко Шукало, савјетник предсједника СНСД-а Милорада Додика, очекује да се на предстојећој посебној сједници Народне скупштине заузме јединствен став о спорној и срамној Резолуцији о поштовању жртава фашистичких режима и покрета коју је, уз подршку људи из ПДП-а и СДС-а, раније усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

"Ова резолуција директно иде на штету Српске и зато очекујем од Скупштине да одбаци такав ревизионизам историје, јер су управо Срби антифашисти изнијели борбу против фашизма", рекао је Шукало.

Он је истакао да се оваква ревизија не смије дозволити у миру, јер су Србима у БиХ, поред отимања националних, угрожена и основна људска права и слободе у шта не смије да се дира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана