Сутра комеморација у Поточарима

Срна
Сутра комеморација у Поточарима

СРЕБРЕНИЦА - У Поточарима код Сребренице сутра ће бити одржана комеморација Бошњацима страдалим у јулу 1995. године.

Почетак комеморативног програма најављен је за 9.30 часова у бившој фабрици акумулатора, када ће почети емитовање упућених видео-порука јер ће, због епидемиолошких мјера, изостати посјете страних делегација и дипломата.

Након видео-порука и обраћања званичника у комеморативној сали делегације ће у сакралном дијелу Меморијалног центра у 12.00 часова положити цвијеће и одати пошту настрадалима, након чега слиједи вјерски дио комеморације и предвиђено је да се у 13.20 часова обави укоп посмртних остатака девет идентификованих особа.

Комеморативни скуп у Поточарима обезбјеђиваће Полиција Републике Српске уз подршку свих безбједносних структура у БиХ и већ је изражено појачано присуство припадника снага безбједности на овом подручју.

На путевима у овој регији на снази је забрана превоза експлозивних средстава ради безбједности обиљежавања годишњица српског и бошњачког страдања.

У општини Сребреница 11. и 12. јул проглашени су нерадним данима да би грађани могли одати почаст настрадалим суграђанима, а у општини ће у наредна два дана од 8.00 до 14.00 часова радити само Центар за пружање услуга грађанима.

На путевима према Сребреници сутра ће долазити до измјена режима саобраћаја како би сви, који се одлуче, могли безбједно да стигну у Поточаре и врате се након комеморације.

Организатори комеморације позвали су грађане да се придржавају епидемиолошких мјера и да у великом броју не долазе у Поточаре, које могу посјетити сваким даном у години, те да тако дају допринос да не дође до евентуалног преношења вируса корона и избијања новог жаришта.

Због тога није организован долазак аутобусима, а и међународни званичници ће путем видео-порука одати пошту настрадалима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана