Сукоб интереса не препознаје вршиоце дужности

Дарко Момић
Сукоб интереса не препознаје вршиоце дужности

Бањалука - Вршиоци дужности директора имају идентичне надлежности и овлашћења као и директори у мандату, али према тумачењу Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС, они нису на удару законских одредаба о неспојивости функција и сукобу интереса.

Према ријечима наших саговорника и из власти и из опозиције, поменута одредба представља само један у низу недостатака постојећег Закона о спречавању сукоба интереса РС, који је, како кажу, зрео за промјене, односно за доношење потпуно новог закона.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Срђан Мазалица каже да закон треба поставити прецизније, па ако је потребно донијети и потпуно нови, јер народни посланици треба да покажу одговорност према грађанима.

- Усвајањем одређених измјена којима би ограничили нека своја права која им пружа постојећи закон, посланици би грађанима сигурно послали позитивну поруку. Сматрам да би требало прецизирати и изједначити одредбе у вези са статусом директора и в.д. директора и у закон укључити културне, здравствене и друге јавне установе - каже Мазалица.

Он истиче да су потребне измјене, па ако је неопходно и доношење новог закона о сукобу интереса, али да би он требало да се примјењује тек на наредни сазив Народне скупштине РС.

- Не говорим то да бих заштитио било кога, већ из разлога што су се одређени посланици кандидовали зато што према постојећем закону нису били у сукобу интереса. Сматрам да би било некоректно те људе сада доводити под удар закона - каже Мазалица.

Посланик СДС-а Давор Шешић каже да в.д. директора има иста права и обавезе као и директор, због чега му није јасно тумачење Комисије по којем је њихов статус када је ријеч о питању сукоба интереса другачији.

- Мора се спријечити могућност злоупотреба које пружа садашњи закон, јер би се могло десити да на свим руководећим функцијама имамо в.д. директоре - рекао је Шешић.

Он је казао да постојећи закон има још низ недостатака, због чега би најбоље рјешење било да буде донесен потпуно нови закон, умјесто да се раде измјене и допуне постојећег.

Његово мишљење дијели и портпарол ПДП-а Ања Петровић, која каже да што прије треба мијењати закон, са циљем да буду спријечене евидентне злоупотребе које омогућавају бројне рупе и недостаци постојећег закона.

- Није нам јасно зашто директори јавних установа и фондова нису обухваћени законом о спречавању сукоба интереса, а посебно питање је несхватљив статус в.д. директора. Зато су хитно потребне измјене, али знамо да све зависи од политичке воље - каже Петровићева.

Локални и ниво РС

Према постојећем закону, локални функционери могу да буду на директорским и другим извршним функцијама у републичким јавним предузећима, а с друге стране, народни посланици и други функционери на нивоу РС могу без проблема да управљају јавним предузећима од локалног интереса. У оба случаја могу да буду у пуном мандату, а не само вршиоци дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана