Шукало: Потребно јединство посланика о спорној и срамној резолуцији

Срна
Шукало: Потребно јединство посланика о спорној и срамној резолуцији

БАЊАЛУКА - Марко Шукало, савјетник предсједника СНСД-а Милорада Додика, очекује да се на предстојећој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске заузме јединствен став о спорној и срамној Резолуцији о поштовању жртава фашистичких режима и покрета коју је, уз подршку људи из ПДП-а и СДС-а, раније усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

“Ова резолуција директно иде на штету Српске и зато очекујем од Скупштине да одбаци такав ревизионизам историје, јер су управо Срби антифашисти изнијели борбу против фашизма”, рекао је Шукало за АТВ.

Он је истакао да се оваква ревизија не смије дозволити у миру, јер су Србима у БиХ, поред отимања националних, угрожена и основна људска права и слободе у шта не смије да се дира.

Шукало је рекао да је прва замјерка што се у називу спорне резолуције не спомиње НДХ, као клерофашистичка и садистичка држава чији је пројекат и циљ био истребљење Срба.

Он је напоменуо да о томе говоре документоване ријечи првака те творевине који су говорили да трећину Срба протјерати, трећину покатоличити и остало истријебити.

“У том периоду 250.000 Срба је покрштено, а милион је најгнусније убијено. У спорној резолуцији се нигдје не спомиње систематски геноцид над Србима на овим просторима у Другом свјетском рату. Као жртве фашистичких режима, у тој резолуцији се спомињу Бошњаци, Хрвати, Срби и други антифашисти”, подсјетио је Шукало.

Мора се знати, нагласио је он, да је незнатан или веома мали број Хрвата и Бошњака био у редовима антифашиста, већ су већиним били у редовима усташа које су вршили стравичне злочине над Србима.

Он је поручио да је важно да спорна резолуција, након посебне сједнице Народне скупштине, нема примјену и важење на територији Српске, што је обавеза институција и политичких представника Српске.

Када је ријеч о ЦИК-у БиХ и њеној нелегалној одлуци о одлагању локалних избора, Шукало је рекао да је та нелегитимна комисија заправо крње централно изборно тијело у коме су директни кадрови СДС-а, ПДП-а и странке Жељка Комшића.

“Одгодили су изборе јер су у СДС-у и ПДП-у свјесни да их не могу добити и да ће им резултати бити много гори него на прошлим локалним изборима. Свјесни су снаге СНСД-а и владајуће коалиције, и њихов једини инструмент је одлагање”, сматра Шукало.

Он је истакао да СНСД од Уставног суда БиХ не очекује да поништи нелегалну одлуку ЦИК-а о одлагању избора, јер је та судска институција до сада показала антисрпску политику кроз активност бошњачких и страних судија који стално доносе одлуке на штету Срба и Српске.

Шукало је рекао да о томе говоре и посљедње одлуке Уставног суда БиХ о књижењу земљишта у Фочи са Српске на БиХ.

“То је једна у низу одлука да се покуша отети територија Српске и да се наруши дејтонски однос - 49 одсто територије Република Српска, 51 одсто Федерација БиХ. Понављам, БиХ нема своју територију, већ територија припада ентитетима”, напоменуо је Шукало.

Он је поручио да Српска неће дозволити било какво књижење имовине Српске на БиХ, па ни оне коју називају перспективном војном имовином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана