Суђење за злочине над Србима у Лукавцу: Кћерка жртве причала о мучењу оца

Cрна
Суђење за злочине над Србима у Лукавцу: Кћерка жртве причала о мучењу оца

САРАЈЕВО- На суђењу осморици оптужених за злочине почињене над српским цивилима на подручју Лукавца, свједок Тужилаштва БиХ Славица Стјепановић испричала је у Суду БиХ како је чула да је њен отац Никола подлегао повредама од батина у Средњошколском центру 1992. године.

Она је рекла да је 15. маја 1992. године напустила Лукавац са породицом, а да је њен отац Никола Јовић остао, боравећи у стану у том мјесту и кући у Пурачићу. 

Стјепановићева је навела да је почетком јуна успјела да се чује са тетком у Пурачићу, која јој је рекла да су долазили "Амир и војска" и да су јој оца тукли кундацима и шутали ногама у дворишту. 

Након десетак дана, како је рекла, чула се са зетом, од кога је чула да јој је отац убијен. 

Стјепановићева је изјавила да јој је комшија Бранко Божановић, када је дошао у Брчко, причао да је био затворен у Средњошколском центру с њеним оцем и да је он подлегао повредама од батина, преноси Бирн. 

"Причао је да су изводили редом, једног по једног, и тукли. Рекао је да отац више те болове и малтретирања није могао издржати. Само су га убацили једно вече. Тражио је воде, али нису му дали", испричала је свједок и додала да јој је Божановић рекао да је њеног оца сахранио са још једним лицем. 

Стјепановићева је рекла да је послије, док је трагала за посмртним остацима оца, сазнала од једног човјека из погребног друштва у Лукавцу да је 29. јуни 1992. године уписан као датум очеве смрти. 

Она је навела да је остатке оца пронашла на мјесту означеном као "НН 23", те да је обављена ексхумација. 

Оптужница терети Зијада Срабовића, Рефика Моранкића, Ахмета Бајрића, Абида Арапчића, Сенаида Ћосића, Пашагу Чајића, Самира Џамбића и Мирсада Жилића за нечовјечна поступања, мучења и убиства цивила у школама у Лукавцу и објекту "Клаоница" почињена у периоду од јуна до октобра 1992. године. 

Према оптужници, Срабовић је био помоћник команданта за безбједност Штаба Територијалне одбране, Моранкић командант "Фикине јединице", а остали оптужени припадници те јединице или војни полицајци. 

Наставак суђења заказан је за 30. јануар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана