Суђење за спорну набавку респиратора: Тужилац тврди да није било хитности, одбрана показивала свјетску штампу

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Тужилац Тужилаштва БиХ Џермин Пашић казао је данас на суђењу федералном премијеру Фадилу Новалићу и осталима у предмету "респиратори" да је ријеч о организованој групи која је сваки корак усаглашавала и заједнички дјеловала, преноси портал Кликс.

У овом случају су осим Новалића оптужени и суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, власник пољопривредног предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић те потпредсједник Владе ФБиХ и министар финансија Јелка Милићевић.

Њима је данас почео главни претрес у овом случају у оптужби Тужилаштва БиХ у афери тешкој 10,5 милиона КМ. Они су оптужени за набавку респиратора за које је вјештачњем потврђено су неупотребљиви.

- Свака од радњи сваког од оптужених је рађена уз знање и сагласност осталих. Нико овдје није посезао за радњама које претходно нису биле осмишљење и договорене. Није било никаквих импровизација нити хитности - рекао је Пашић.

Према његовим ријечима, колико је поступак набавке респиратора био "хитан", говори чињеница да су они тек јуче прошли процес верификације.

Оптужени су неке од својих поступака правдали управо тиме да су морали хитно набавити уређаје због епидемиолошке ситуације, односно пандемије вируса корона.

Тужилац је најавио да ће током процеса бити саслушани очевици, односно свједоци свих догађаја, те да ће бити презентована преписка између осумњичених. Најавио је и сет доказа којима ће, како је казао, бити потврђени наводи оптужнице.

- Имаћемо вјештаке који ће износити налазе и мишљења. Вјештаци финансијске струке ће рећи који су износи подизани с рачуна "Сребрене малине" - казао је, између осталог, тужилац.

Тужилац се жалио суду због тога што одбрана у јавности износи наводе о томе да је случај политички мотивиран.

Тражио је од судског вијећа да спријечи такво понашање одбране, нагласивши да су тужиоци професионалци који немају везе с политиком.

Одбрана Новалића одбацила је у уводним ријечима на данашњем суђењу све тврдње Тужилаштва БиХ. Новалићев бранилац Васвија Видовић казала је не постоје никакви докази против премијера ФБиХ.

Како је казала, Тужилаштво је занемарило шта се дешавало у вријеме када су набављени респиратори, да је била пандемија и да је владао страх. То је илустровала примјерима из свјетске штампе, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана