Суђење Савчићу: Свједок Тужилаштва конфузан и несигуран

ГС
Суђење Савчићу: Свједок Тужилаштва конфузан и несигуран

Свједок Тужилаштва БиХ на данашњем рочишту генералу Миломиру Савчићу за, како је наведено у оптужници, помагање у ратном злочину 1995. у Сребреници, био је конфузан и несигуран, а његов исказ пред Судом БиХ прилично непоуздан, оцијенио је генералов адвокат Миодраг Стојановић.Стојановић је рекао да је било очигледно да свједок не може диспонирати временом.

- Он је то правдао чињеницом да је прошло 25 година и да се не може сјетити свих детаља. Потврдио је и да је и приликом давања изјаве 2013. године биоу алкохолисаном стању-рекао је Стојановић.

Стојановић је навео да су се легалне борбене активности, кроз свједочење овог свједока, покушавале подвести под незаконите радње.

- Борбе са колоном 28. дивизије и погинули у колони не могу бити злочин. Заробљавање припадника друге јединице, не може бити злочин. Злочин може бити поступање које би било супротно Женевској конвенцији -појаснио је Стојановић и додао да је свједок данас јасно рекао да су све радње биле у складу са одредбама Конвенције.

Стојановић је рекао и да је данашњи свједок једини релевантан, јер је био учесник догађаја обухваћених оптужницом.

Он је навео да се одбрана не може сагласити са наводима свједока у којима каже да је генерала Савчића, током служења војног рока, видио једном или два пута, од чега је један пут било 13. или 14. јула у Касаби, јер је Савчић у Касаби био 27. јула 1995. године.

- То није тачно и нама је сада задаћа да то докажемо. Генерал Савчић је тада био на потпуно другој локацији, а у прилог томе постоје и документи које посједује Тужилаштво -рекао је Стојановић.

Данашњи свједок Тужилаштва БиХ, који је свједочио под мјерама заштите, испричао је да је у јулу 1995. године био у Касаби у школи, у позадинском батаљону Војне полиције Војске Републике Српске, те да је био распоређен у кухињу.

Он је испричао да се 13. јула поподне вратио од куће у Касабу у штаб, те да је распоређен на брдо изнад школе са осталим саборцима.

- Послали су нас горе да чувамо стражу јер кроз шуму из Сребренице иду Бошњаци, који хоће да прођу до Тузле и постоји бојазан да школа у којој смо смјештени буде у опасности -рекао је свједок.

Он је навео да су, другог или трећег дана страже на брду, на њих наишли цивили бошњачке националности, које су заробили.

- Било их је око 10 или 15. Оружје, накит и паре су побацали изнад у шуми. Ми смо их заробили и одвели их у наш притвор у Касаби, који је био у једној приватној кући -појасни је свједок.

Он је, одговарајући на питање тужиоца, рекао да је тих дана док је био на стражи видио и мртве за које, како је испричао, претпоставља да су погинули од бомбе, чија се детонација чула.

- Нисам видио ко је бацио бомбу. Само се чула експлозија. Могуће је да су они тада погинули -рекао је свједок и додао да је видио и три леша која су плутала ријеком Јадар.

Свједок је испричао да је генерала Савчића тих дана видио у Касаби да улази у школу, али није могао прецизно навести датум, те му је одбрана изнијела чињеницу да је генерал у том периоду био на Жепи, те да је у повратку, 27. јула, свратио у Касабу.

Суд БиХ је 13. јануара прошле године потврдио оптужницу против некадашњег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломира Савчића коју је 31. децембра 2019. године подигло Тужилаштво БиХ због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Наредно рочиште, за када је планирано саслушање једног свједока, заказано је за 1. фебруар у 9.00 часова.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана