Суђење Мектићу и осталима одгођено због болести тужиоца

Срна
Суђење Мектићу и осталима одгођено због болести тужиоца

САРАЈЕВО - Рочиште у предмету против бившег министра безбједности БиХ Драгана Мектића и још три лица који су оптужени за злоупотребу положаја, а које је било заказано за данас у Суду БиХ, одгођено је због болести тужиоца, рекла је Срни Мектићев адвокат Сенка Ножица.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Мектића, Игора Голијанина, Самира Агића и Едина Гараплију због коруптивних дјела којима је причињена штета од 244.764 КМ. Оптужени су за злоупотребу положаја приликом реализације Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је са 198.454 евра финансирала Делегација ЕУ у БиХ.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људских ресурса, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, на који начин су остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности коју је донедавно обављао, Голијанин у својству шефа Мектићевог кабинета, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.
Они се терете и за кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовање физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана