Суђење Дудаковићу: Свједок видио тијело Дмитра Јевића поред куће

Срна
Суђење Дудаковићу: Свједок видио тијело Дмитра Јевића поред куће

Сарајево - Свједок Тужилаштва БиХ Милорад Мрђа је, у наставку суђења генералу Атифу Дудаковићу и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима у Крајини, испричао да је средином септембра 1995. године, након офанзиве Петог корпуса, у селу Ревеник код Босанског Петровца видио мртвог Дмитра Јевића.

Мрђа је рекао да је, као припадник Војске Републике Српске, био на граховском ратишту када је Пети корпус пробио линије, те да је са групом од 12 сабораца кренуо у повлачење према Грмечу, јединим путем који су знали.

Он је навео да путем нису видјели ни цивиле, ни војску, а да је у селу Ревеник поред куће видио тијело Дмитра Јевића које је лежало потрбушке у бијелој мајици са раном на леђима, а којег је знао као возача аутобуса.

Мрђа је рекао да је једини видио тијело јер су његови саборци прошли испод куће, те додао да им је касније то испричао.

Свједок је навео и да су увече стигли до његовог села Смољани, гдје је било много дима од запаљених кућа, преноси Бирн.

Он је додао да су се он и његови саборци у Лушци Паланци спојили са припадницима ВРС-а, на територији општине Сански Мост, а да је на Мањачи срео Јевићевог брата и рекао му шта је видио.

На питање одбрана да ли је сигуран да су јединице такозване Армије БиХ прошле кроз село Ревеник, свједок Мрђа је одговорио да их није видио, напомињући да му је познато да је прије ових догађаја била акција “Олуја”.

Свједок је рекао да не зна да ли је Јевић био негдје ангажован, као ни да се његово име налази на споменику палим борцима недалеко од мјеста гдје данас ради.

Као свједок је саслушан и Радивоје Јевић, који је изјавио да му је Мрђа у Лушци Паланци рекао да је видио његовог мртвог брата у Ревенику.

Јевић је испричао да је у децембру 1995. године позван на идентификацију у Нови Град и да је брат имао улазну рану иза уха, а излазну на челу, те да није имао других повреда на тијелу.

Свједок је навео да је његов брат Дмитар био 1938. годиште и да је био у радној обавези као возач радника у шумарству.

Јевић је потврдио да се име Дмитра и још једног брата налазе на споменику палим борцима.

На питања одбрана, свједок је рекао да је током рата виђао брата и да је знао носити маскирни прслук, а испод њега цивилну одјећу.

Тужилаштво БиХ терети Дудаковића и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин над цивилним становништвом на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Осим Дудаковића, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани “Шиљо”, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани “Пумпарица”, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани “Ејко” и “Шеширџија”, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Посмртни остаци једног броја жртава пронађени су по завршетку рата и ексхумирани из више појединачних и масовних гробница, а за некима се још трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Суђење ће бити настављено у понедјељак, 24. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана