Судије Уставног суда БиХ појаснили одлуку: Српска газдује својим шумама док Парламент БиХ не одреди ко је власник

ГС
Судије Уставног суда БиХ појаснили одлуку: Српска газдује својим шумама док Парламент БиХ не одреди ко је власник

МОСТАР - Република Српска и даље газдује својима шумама, све док не буде донесен закон од државној имовини, прецизирано је на данашњој конференцији судија Уставног суда БиХ на којој су говорили о одлукама са јучерашње сједнице.

Уставни суд БиХ утврдио је на јучерашњој сједници да поједине одредбе Закона о шумама Српске, нису у складу са Уставом БиХ, и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Републике Српске.

Предсједник Уставног суда БиХ Мато Тадић рекао је да шумама у Српској наставља управљати онај који је то и до сада радио, а да одлуком Уставног суда то питање мора да ријеши Парламентарна скупштина БиХ.

Предсједник Уставног суда БиХ Мато Тадић изјавио је данас да одлука о оцјени уставности Закона о шумама Републике Српске, прије свега, подразумјева то да Парламентарна скупштина БиХ донесе темељни закон који би регулисао право имовине на територији цијеле БиХ.
 

-Када је у питању одлука у вези са појединим одредбама Закона о шумама Републике Српске, као и Закона о пољопривредном земљишту, те одлуке, прије свега, подразумијевају да држава донесе темељни закон који би успоставио стандарде регулисања права на имовину у цијелој држави - рекао је Тадић на конференцији за новинаре у Мостару.

Он је нагласио да се у предметима у оном дијелу гдје Уставни суд БиХ утврди да је дошло до повреде и да су неке одредбе неуставне, то након рока од шест мјесеци брише из правног система.

-Шуме су тамо гдје јесу. Нико их не преноси физички, управља, као и до сада, како су управљали и газдовали и бринули се о њима. У нашој ситуацији мора се водити рачуна да постоји споразум о сукцесији, да сукцесор није ФБиХ нити Република Српска, већ држава - рекао је Тадић.

Он додаје да се мора водити рачуна и да "имамо имовину која је била књижена на Савезни секретаријат Народне одбране на нивоу Југославије, на Предсједништво Југославије, Савезно извршно вијеће итд".

-Мора се наћи рјешење шта ће то бити на нивоу државе или неће ништа. То није наше, то мора утврдити и уредити законом Парламентарна скупштина БиХ, а остало онда уређују ентитети и у федерацији ниже јединице - рекао је Тадић.

Он није одговорио на питање новинара да ли је неко од судија у овом предмету био против, односно да ли је изузео своје мишљење.

-Према нашим правилима забрањено је износити ко је судија извјестилац и како је ко гласао. То можете видјети након објављивања одлуке на веб страници и у Службеном гласнику. Ако има изузето мишљење оно се објављује заједно са одлуком и који судија је изузео. То је стандард који се користи и код других Уставних судова у свијету - навео је Тадић.
 

РТРС сазнаје да су двојица српских судија у Уставном суду БиХ гласали против ове одлуке.


Тадић је рекао да су њихове одлуке коначне и обавезујуће и да Уставни суд БиХ инсистира на њиховом провођењу, без обзира шта ко коментарише.

-Када је у питању оцјена уставности, ми ту имамо седам, условно осам одлука. Највећи број њих није извршила Парламентарна скупштина БиХ. ФБиХ није извршила три. У односу на Републику Српску имамо интересантну ситуацију, одатле долазе негативни коментари, али изврше одлуке - рекао је Тадић.

Потпредсједник суда Мирсад Ћеман је рекао да су неуставним оцијењени чланови закона којима се власништво над шумама на подручју Републике Српске искључиво третира власништвом Српске.

- Ти чланови су оцијењени неуставним са образложењем да на основу досадашње судске праксе, одлука, Закона о забрани располагања имовином и Споразумом о сукцесији, своју надлежности има, прије свега БиХ - рекао је Ћеман.

Он је навео да је оцијењено да Парламентарна скупштина БиХ то питање треба да уреди законом.

-Онда зависно од рјешења и критеријума који буду утврђени тим законом, ентитети или друге организационе јединице и физичка лица могу имати право својине и над шумама као јавним добром - рекао је Ћеман.

Он каже да је Уставни суд БиХ закључио да Парламентарна скупштина БиХ позвана, овлаштена и обавезна да донесе закон и одреди који нивои ће имати и колико власништва над шумама.

Ћеман каже да је Уставни суд БиХ закључио да Парламентарна скупштина БиХ позвана, овлаштена и обавезна да донесе закон и одреди који нивои ће имати и колико власништва над шумама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана