Судије јуришају на чело Суда БиХ

Ж. Д.
Судије јуришају на чело Суда БиХ

Сарајево - На конкурс за упражњено мјесто предсједника Суда БиХ који је затворен у уторак до јуче су пристигле пријаве седам кандидата, а шесторо су судије тог суда.

Како сазнајемо пријавили су се Мира Смајловић, Љиљана Лаловић, Изо Танкић, Бранко Перић, Драгомир Вукоје и Тихомир Лукеш. Пријаву је послала и главни тужилац Тужилаштва Кантона Сарајево Далида Бурзић. Како ствари сада стоје највише шанси за именовање има Смајловићева која је Бошњакиња.

- Већ 12 година на челу Суда БиХ је бошњачки кадар. Ни овога пута то неће бити сметња јер је Смајловићева миљеница актуелног предсједника Суда Медџиде Кресо - рекао је саговорник "Гласа Српске" близак правосуђу.

Додаје да најмање шанси да буде изабран има Перић иако има све референце.

- Њега у Суду БиХ сматрају за Додиковог човјека који је у Суду БиХ са задатком да сруши Суд и Тужилаштво БиХ - рекао је наш саговорник.

У Тужилаштву БиХ тврде да се главни тужилац Горан Салиховић, који је важио за фаворита за ову функцију, није пријавио на конкурс.

- Због започетих послова и озбиљне ситуације у држави сматра потребнијим да заврши започете обавезе у Тужилаштву БиХ - рекао је портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

У ВСТС-у кажу да је могуће да у наредним данима пристигне још пријава путем поште и напомињу да Кресо мандат истиче 26. јануара 2017. и да очекују да ће конкурсна процедура бити спроведена до тада. Кресо је на позицији предсједника Суда БиХ готово 12 година у два мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана