Судије и тужиоци наплатили два милиона марака

Ведрана Кулага
Судије и тужиоци наплатили два милиона марака

Сарајево - Против БиХ и њених институција лани је вођено на стотине предмета у домаћим судовима, а највише новца извукли су запослени у правосуђу који не престају са тужбама по основу накнада за одвојени живот, топли оброк, превоз.

 

 

 

Правобранилаштво БиХ је, према подацима из прелиминарног извјештаја о раду у 2018. години, укупно лани имало у раду 5.560 предмета по свим основама, а епилог је добило њих 2.911, односно нешто више од 52 одсто.

На њихову адресу током године је стигло 425 нових парничних предмета, од чега се БиХ појављује као тужилачка страна у 64 предмета, а у чак 361 као тужена страна. Укупна вриједност новозапримљених предмета је 29,40 милиона КМ, а највише их се односи на спорове из радно-правних односа (249) те на случајеве у којима је затражена накнаде штете, дуга и друго.

У корист БиХ и њених институција, које заступа Правобранилаштво БиХ, ријешено је 249 предмета вриједних 88,8 милиона, а изгубљено њих 168 укупне вриједности 2,5 милиона КМ.

Око 80 одсто изгубљених предмета се, појаснили су у Правобранилаштву, односи на радно-правне спорове због неисплаћених накнада топлог оброка, превоза, регреса и одвојеног живота судијама, тужиоцима и осталима који су запослени у правосуђу, на име накнаде штете због неоснованог лишења слободе те спорове против Министарства одбране у вези са формацијским чиновима и распоређивањем.

- У 2018. године изгубљена су 33 предмета из основа накнаде штете на име топлог оброка, превоза, регреса и одвојеног живота, укупне вриједности 2,03 милиона у којима су тужитељи били судије и тужиоци - казали су у Правобранилаштву.

Запослени у правосуђу тужили су БиХ због неспровођења одлуке Уставног суда БиХ из 2013. године. Том одлуком је утврђено да и они, као и остали радници у институцијама БиХ, имају право на накнаде.

Примања запослених у правосуђу БиХ регулисана су Законом о платама и другим накнадама од 2005. године, изузимајући раднике Уставног суда БиХ. Закон је прогласио високи представник у БиХ, а њиме нису биле предвиђене накнаде за превоз, топли оброк и одвојени живот. Уставни суд БиХ је 2013. утврдио да тај закон није у складу са Уставом БиХ и да су запослени у правосуђу дискриминисани.

Парламенту БиХ је наложено да најкасније у року од шест мјесеци од дана достављања наведених одлука измијени закон и омогући исплату накнада, али то још није урађено.

- Нерјешавањем тог питања увијек остаје отворен проблем подношења нових тужби, а које ће неминовно бити усвојене и тиме додатно оптерећен буџет. Број изгубљених предмета по том основу је смањен јер се спорови са судијама и другима из Суда БиХ и Високог судског и тужилачког савјета у највећем броју рјешавају мирним путем, док запослени у Тужилаштву БиХ у највећем броју не прихватају овакав вид рјешавања спора, те настављају да подносе тужбе против БиХ - казали су у Правобранилаштву.

Накнада за одвојени живот, на коју право стичу сви који живе најмање 80 километара од Суда и Тужилаштва БиХ, требало би, према ранијим приједлозима, да износи 300, трошкови смјештаја 400, а превоз у просјеку 53 марке мјесечно, док би за топли оброк по дану било издвајано шест марака.

Пресјек стања у 2018. години (подаци Правобранилаштва БиХ)

* 249 предмета ријешено у корист БиХ

- вриједност 88,8 милиона КМ

 

* 168 предмета изгубљено

- вриједност 2,51 милион КМ

 

* 58 предмета ријешено на други начин

- вриједност 3,74 милиона КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана