Судије и тужиоци би да сакрију имена кажњених колега

Ведрана Кулага
Судије и тужиоци би да сакрију имена кажњених колега

Сарајево - Судије и тужиоци у БиХ ријетко похађају едукације које се тичу правосудне етике и спречавања сукоба интереса, а залажу се и да имена њихових колега који “зараде” дисциплинске казне остају тајна, показала је најновија анализа Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ.

Савјет је у оквиру активности Радне групе за унапређење интегритета и одговорности носилаца правосудних функција, уз подршку пројекта УСАИД-а, спровео анкету носилаца о етици и дисциплинској одговорности од 26. јуна до 12. јула 2019. године, на начин како је то урађено и у 2015. и 2017. години.

Циљ је, како су појаснили, праћење евентуалних промјена мишљења судија и тужилаца у БиХ о питањима етичности и дисциплинске одговорности које она обрађује. У анкети је учествовало 315 судија и 114 тужилаца из судова и тужилаштава на свим нивоима власти, али нису сви одговорили на сва питања.

Из достављених одговора је видљиво да готово 54 одсто њих није похађало едукацију о правосудној етици и спречавању сукоба интереса, али већина сматра да је њихово знање о томе добро, нешто више од 20 одсто цијени да је на одличном нивоу, док је око десет одсто признало да је слабо познају те области. Више од 60 одсто је потврдило да им треба додатна едукација те да сматрају да би она требало да буде обавезна и редовна.

Дио питања односио се и на познавање рада Канцеларије дисциплинског тужиоца. Већина сматра да је та организација дјелимично независна, а 20 одсто судија и тужилаца сматра да независност није њен заштитни знак.

Према њиховом мишљењу, највише утицаја на оцјену нивоа зависности има управо ВСТС, а слиједе га политика, медији, носиоци правосудне функције.

Дио питања односио се и на неетичко понашање колега. Више од 70 одсто је навело да би требало да буде етичка обавеза сваког носиоца правосудне функције да пријави такав вид понашања, док остатак не дијели тај став. Преовладава и мишљење да је дисциплински поступак дјелимично фер и непристрастан, а казне дисциплинске комисије сразмјерне, односно да нису нити преблаге нити преоштре.

На констатацију кројача анкете да имена судија и тужилаца којима су изречене дисциплинске мјере треба да буду објављена већина је написала “не”.

- Са објавом имена сагласно је 160 испитаних, а 187 није сагласно са тим - наведено је у анализи.

Једно од питања било је и да ли су у досадашњем раду тражили мишљење Сталне комисије за судијску и тужилачку етику, независност и неспојивост, а одговор готово свих судија и тужилаца, који су одговорили на то, био је “не”.

Одговори су показали да највише дилема носиоци правосудних функција имају у вези са неспојивошћу и додатним активностима, затим са примањем поклона и других користи, комуникацијом са странкама у поступку и трећим странама те коришћењем друштвених мрежа.

Занимљиво је да 60 одсто испитаника, који су доставили одговор, сматра да судије и тужиоци дјелимично поштују етичке кодексе, док је 33 одсто њих навело да поштују, а готово пет одсто истиче да се та правила не поштују.

Нека од питања и одговори испитаних

Имена судија и тужилаца којима су изречене мјере треба да буду објављена

* Слажем се         -        160

* Не слажем се - 187

 

Број дана на едукацијама о етици и сукобу интереса

* ниједан дан - 213

* један до три дана - 161

* више од пет дана - 7

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана