Судије и тужиоце чека оштрији дисциплински

Жељка Домазет
Судије и тужиоце чека оштрији дисциплински

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ усвојио је јуче измијењене закључке који се односе на провјеру прошлости судија и тужилаца и умјесто измјена закона које би омогућиле разрјешење судије или тужиоца без спроведеног дисциплинског поступка ВСТС тражи унапређење дисциплинског поступка и проширење дисциплинске одговорности судија и тужилаца.

ВСТС је задужио своју сталну комисију за легислативу да предложи измјене и допуне интерних аката ВСТС-а и Закона о ВСТС-у, а од Европске комисије затражиће одржавање семинара о питању механизма за вршење провјере прошлости носилаца правосудних функција.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија казао је да је унапређење дисциплинског поступка предвиђено за евентуално санкционисање свих носилаца правосудних функција који почине дисциплински прекршај, а да се за оне који тек треба да уђу у правосуђе говори о провјери прошлости која тренутно недостаје правосуђу БиХ.

- Корективни механизам створио је највише недоумица и ВСТС је безмало претворен у пријеки суд и мјесто за одстрањивање политички неподобних. Ми смо тај корективни механизам уврстили у унапређење дисциплинског поступка. Тако смо избјегли погрешна и злонамјерна тумачења - рекао је Тегелтија и додао да су ове закључке донијели једногласно и да вјерује да ће страсти у вези са закључцима бити смирене и да неће бити злонамјерних тумачења.

ВСТС је првобитне закључке усвојио 26. октобра након разматрања информације Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица у којој је наведено да 15 судија и тужилаца у Суду и Тужилаштву БиХ дискриминишу Србе и да имају сумњиву ратну прошлост због ангажмана у војним судовима и тужилаштвима. Закључци су изазвали бурна реаговања амбасада, међународних организација и Европске комисије која је послала два писма ВСТС-у у којем су након консултација одлучили да их модификују.

ВСТС је први и други закључак који су усвојени 26. октобра оставио неизмијењене јер је већ почела њихова реализација. Њима је наложено да информација Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица буде достављена Тужилаштву и Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а и да буде приоритет у поступању.

- Остала три закључка која су мијењана су системског карактера и односе се на све носиоце правосудних функција - истакао је Тегелтија који је изразио жаљење што је амбасада САД повукла одлуку о финансирању семинара у Бањалуци који је требало да буде одржан почетком децембра.

Замјеница предсједника ВСТС-а Ружица Јукић рекла је током расправе уочи гласања да ће у случају да закључци не буду повучени или измијењени бити угрожени и пројекти који се финансирају из фондова ЕУ.

-  Не смијемо занемарити да се правосудна заједница узрујала због тога што се ствара несигурност код носилаца правосудних функција - истакла је Јукићева.

Члан ВСТС-а Горан Незировић нагласио је да се показало да је шест људи који су гласали против закључака 26. октобра било у праву јер су реаговале амбасаде САД, Велике Британије, Њемачке, ОХР и ОЕБС. Он је тражио да ранији закључци буду стављени ван снаге, да би током дискусије пристао да неки остану, а на крају је гласао за све. Отворено је признао да је комуницирао са представницима међународне заједнице.

- Имам тајне канале са амбасадама и међународним институцијама. Комуницирао сам са људима у америчкој и њемачкој амбасади и Делегацији ЕУ - рекао је Незировић и оптужио Тегелтију да пред ВСТС долази са готовим закључцима.

Тегелтија га је подсјетио да су сви првобитни закључци осим петог донесени великом већином гласова.

- Ово нису моји него наши закључци - рекао је Тегелтија.

Коментаришући Незировићеве наводе да је комуницирао са амбасадама и да су након тога услиједиле реакције, Тегелтија је казао да према Закону о ВСТС-у само предсједник ВСТС-а или лице које он овласти може да представља ову институцију.

- Сви други контакти које остварују чланови ВСТС-а су њихови приватни контакти - рекао је Тегелтија.

Чланица ВСТС-а Моника Мијић сматра да многобројни притисци нису дали ВСТС-у прилику да изнесе аргументе и правне разлоге и устврдила да неке судије и тужиоци који нису прошли провјере сада раде у правосуђу.

- Ови закључци дотјерани су као да се ради о дипломатском документу, а ни амбасадори, ни ЕУ више немају повјерења у ВСТС - истакла је Мијићева.

Јадранка Локмић Мисирача је упозорила да се дисциплинској комисији не достављају сви подаци и да неке судије раде на предметима иако се против њих води поступак.

  • У свакој махали се боље зна него у овој институцији да ли је неки судија или тужилац достојан вршења правосудне функције - рекла је Локмић-Мисирача.

Измијењени закључци

3) ВСТС подсјећа предсједнике судова и главне тужиоце да Канцеларији дисциплинског тужиоца достављају информације ако је против судије или тужиоца покренута истрага у кривичном поступку или ако је против њега надлежни тужилац подигао оптужницу за кривично дјело.

4) ВСТС прихвата да од ОЕБС-а, који врши мониторинг процесуирања ратних злочина, затражи све статистичке податке, запажања и анализе који утичу на ефикасност и квалитет процесуирања ратних злочина, а посебно податке о правоснажно ослобођеним и осуђеним лицима.

5) ВСТС утврђује потребу унапређења дисциплинског поступка и проширења дисциплинске одговорности судија и тужилаца с циљем јачања интегритета носилаца правосудних функција и повјерења јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана