Судије и менаџери на мети "Вара"

Небојша Томашевић, Жељка Домазет
Судије и менаџери на мети "Вара"

Сарајево - Агенција за истраге и заштиту (СИПА) у акцији "Вар" ухапсила је 12 особа, међу којима је неколико фудбалских судија и менаџера, због сумње да су за новац намјештале резултате појединих утакмица у Премијер лиги БиХ и Првој лиги ФБиХ.

Према незваничним информацијама ухапшене су судије Илија Живковић и Кенан Бајрактаревић те Салем Пролић, Владимир Доминковић, Ирфан Дурић, Харис Попрженовић, Мирза Казлагић, Анте Биљешко, Фуад Захировић, Марко Брезовић, Маријо Гргић и Анте Кобаш.

Акција "Вар" спроведена је по наредби Тужилаштва БиХ, а осумњичене терете да су намјештали фудбалске утакмице у сезони 2018/2019.

- Током истраге утврђено је да су осумњичени у више наврата захтијевали и добијали одређене новчане износе да би утицали на повољан резултат за одређени фудбалски клуб - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Истрага у овом случају трајала је дуже вријеме, а дио акције је изведен у сарадњи с Фудбалским савезом БиХ и предсједницима појединих клубова. Извор близак истрази је рекао да су поједине судије примале и по 2.000 до 3.000 КМ новчане награде за свој "дио посла", односно да суде тако да на крају буде већ унапријед намјештени резултат. Према незваничним информацијама, које су пренијели неки медији, сумња се да су били намјештени резултати утакмица између ФК Сеона и ФК Градина из Сребреника, затим клубова ТОШК и ГОШК из Габеле. Сумња се и у намјештање утакмице између ФК Будућност из Бановића и ФК Славен из Живиница, као и утакмице између Будућности из Бановића и ФК ГОШК. За штимање резултата између Будућности и ГОШК-а судија Живковић је наводно узео 3.000 КМ од ГОШК-а, али и 300 кг угља у Бановићима, јер су и представници Будућности били задовољни пошто није свирао пенал. Незванично сазнајемо да су осумњичене пратили инспектори СИПА, који су се у неколико наврата представљали као менаџери клубова и предавали осумњиченима обиљежен новац за намјештене утакмице.

- Прикривени истражиоци су судији Бајрактаревићу 19. октобра предали 3.000 евра и 1.000 КМ за штимање резултата утакмице ФК ТОШК и ГОШК из Габеле. Под истрагом у овом случају је и судија Зоран Грбић, а биће саслушан и власник ФК Тузла сити Азмир Хускић - испричао је извор близак истрази за сарајевске медије.

Постоје незваничне информације да је неко бившем челнику Фудбалског савеза БиХ Илији Доминковићу дојавио да СИПА истражује нелегалне радње његовог брата Владимира Доминковића.

Претреси

СИПА је саопштила је да је током акције "Вар" претресено пет локација на ширем подручју БиХ. Претресени су објекти које користе осумњичени у Сарајеву, Новом Травнику, Орашју, Босанском Шамцу, Брчком.

- Приликом претреса одузети су мобилни телефони и други предмети који ће бити коришћени као доказ - рекли су у СИПА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана