Судбина одборника у Рудом и Теслићу у рукама посланика

Дарко Момић
Судбина одборника у Рудом и Теслићу у рукама посланика

Бањалука - Судбина одборника у Скупштинама општина Рудо и Теслић налази се у рукама народних посланика који ће на сједници републичког парламента заказаној за 26. новембар одлучивати о томе да ли ће распустити локалне парламенте у ове двије општине.

Приједлози Одлука о распуштању СО Рудо и Теслић на дневни ред Народне скупштине дошли су у складу са Законом о локалној самоуправи који предвиђа да “НСРС на приједлог Владе може да распусти локалну скупштину уколико након спроведеног поступка опозива начелник не буде опозван”. Приједлози су дошли са приличним закашњењем, јер је референдум у Рудом одржан 23. децембра прошле године, а у Теслићу 3. марта ове године и у оба случаја бирачи су били против опозива начелника Рата Рајака у Рудом и Милана Миличевића у Теслићу.

Њих двојица поздрављају приједлог Владе РС да пред посланике упути одлуке о распуштању локалних скупштина, али не крију незадовољство због тога што се, како кажу, оволико чекало са тим одлукама.

- Боље икад, него никад. Надам се да ће народни посланици показати слух и подржати вољу грађана Рудог који су на референдуму показали шта мисле о раду одборника тако што су гласали против опозива који су они покренули - каже начелник Рудог Рато Рајак.

Закон каже да након што НСРС распусти локалну скупштину, Влада РС именује привремени орган који чине по један представник Министарства управе и локалне самоуправе, Министарства финансија и један који предлаже начелник општине.

- Сигуран сам да би привремени орган радио у интересу грађана и да би била могућа бар некаква сарадња, јер овако сви грађани трпе штету - каже Рајак.

За разлику од њега, први човјек Теслића Милан Миличевић не гаји превелику наду да ће НСРС усвојити одлуке о распуштању.

- Не очекујем да ће то проћи, јер да су надлежни имали вољу да то ураде, то би до сада било завршено. Након осам мјесеци од опозива у Теслићу и 11 у Рудом дегутантно је говорити о томе - каже Миличевић.

Он додаје да би му одговарало да буде формиран привремени орган, јер би лакше комуницирао са три човјека, него са, како истиче, купљеним одборницима.

- На крају крајева, распуштањем би се нешто и уштедјело, јер се не би исплаћивале одборничке накнаде, а то би била и порука неким будућим одборницима да се не могу понашати некажњено - каже Миличевић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић каже да у овој странци још нису заузели став у вези са распуштањем скупштина у Рудом и Теслићу.

- Хоћемо да чујемо све стране, да добијемо информације и од начелника тих општина и од људи из локалних скупштина који су покретали опозив и онда ћемо одлучити како ћемо гласати - каже Жунић.

Глас разума

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић који је постављао и посланичко питање у вези са распуштањем скупштина у Рудом и Теслићу каже да је обрадован што је то напокон дошло на дневни ред.

- Да ли ће проћи то не знам, али иако не вјерујем скупштинској већини, надам се да ће превладати глас разума. Ако сте тражили да неко више не буде начелник, а грађани су одлучили другачије, онда је потпуно логично да се подржи распуштање скупштина општина - каже Крунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана