Створени услови за почетак градње аутопута од Раче до Бијељине

Срна
Створени услови за почетак градње аутопута од Раче до Бијељине

БИЈЕЉИНА- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Влада Српске до сада у стратешке пројекте у граду Бијељина издвојила више од 400 милиона КМ и да ће реализација договорених пројеката бити настављена.

Цвијановићева је након састанка са руководством града Бијељине рекла да је разговарано о започетим и будућим пројектима, те да је указано да сарадња између републичких и локалних власти мора да тече добро и неометано уколико се жели реализација пројеката.

Према њеним ријечима, један од стратешких пројеката је и ауто-пут који ће Бијељину повезати са Београдом, а циљ је да буде завршен за пет година.

Када је у питањи Семберија, каже Цвијановићева, највише се улаже у пољопривреду, са нагласком на водопривреду.

Она је навела да, када је у питању Дрински насип, град треба да уради свој дио посла који се односи на експропријацију да би републичке институције могле да реагују даље и реализују важан пројекат.

-Свако треба да ради свој дио посла и да уз добру сарадњу дођемо до реализације пројеката - рекла је Цвијановићева.
Када је ријеч о пројектима у области образовања, каже Цвијановићева, на састанку је указано да ће све што буде неопходно када је у питању санације и доградње школских објеката биће реализовано.

- Много тога је урађено када је у питању школских објекта и пратећих објеката, попут фискултурних сала - рекла је она.
Када је у питању предшколско образовање, каже Цвијановићева, Влада је интервенисала доста претходних година, а на састанку је разговарано о пројекту изградње модерног вртића који ће моћи да прими 500 дјеце.

Она је навела да је претпоставка за то да почетне кораке одради градска управа, јер тек тада републичке институције могу да реагују.

-Опредјељени смо да се овдје бавимо и пројектом изградње вишенамјенског спортског центра који подразумијева озбиљна средства, а опет свака активност мора да пође од градске управе - рекла Цвијановић.

Oцијенила je да Бијељина има добру будућост, као и Република Српска, те да су резултати показали да је Република из кризе изашла ојачана и да се стварају добре претпоставке за привреду и ново запошљавање.

-Република ће помоћи и отварање нове индустријске зоне, а почетне кораке морају да предузму локалне власти и да понуде стимулације које ће привући некога да дође овдје, јер је Република са своје стране обезбиједила конкуренту пореску политику - рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ће Влада Српске и даље помагати Бијељину и грађане овог града.

Он је рекао да су сви договорени пројекти у Бијељини у фази реализације, истичући да је експропријација трасе ауто-пута од Раче према Бијељине завршена у 95 одсто.

- Власници парцела на том потезу су добили преко 12 милиона КМ за земљиште које су имали на тој траси. Ми даље идемо са екпропријацијом према Брчком и даље према Вукосављу - рекао је Вишковић.

Када је ријеч о Дринском насипу, Вишковић је рекао да ће се у наредном периоду морати ићи на јавни интерес и план парцелације, јер сада постоји блокада пројекта.

-То је недопустиво. Ми морамо штитити јавни интерес, морамо штити град. У нарндом периоду ћемо пресјећи агонију која траје неколико година - рекао је Вишковић.

Када је ријеч о индустријски зонама, каже Вишковић, републичке власти су помогле граду и дале земљиште за њихову изградњу.

Он је навео да је горуће питање предузећа АД „Град“ у Биејљини, као предузећа од општег интереса, које је у финансијским проблемима, те да је договорено са градоначелником Бијељине како то питање да се ријеши.

- Влада је спремна, да то пренесе на град Бијељину. Морају се испоштовати процедуре - рекао је Вишковић и додао да ће се приступити измјени статута предузећа како би граду било дато у надлежност.

Он је рекао да је на састанку разговарано и о Бањи Дворови, која је, како је навео, бисер Семберије и заслужује да дође у ранг осталих бања у Српској.

- Спремни смо да се Бања Дворови која је сада у власништву града пренесе на ниво Републике због знаконских сметњи које сада постоје за улагања - рекао је Вишковић и додао да је приједлог да Скупштина града Бијељина донесе одлуку о власништву када је ријеч о Бањи Дворови.

Он је истакао да Влада Републике Српске не гледа политичку припадност и одосиће се према грађанима Семберије одговорно, као што је то радила и до сада.

- Влада ће у значајној мјери и даље помагати овај град. Само кроз Аграрни фонд скоро дупло већа су средства која долазе у овај град - рекао је Вишковић и додао да се стварају претпоставке да град Бијељина храни Републику Српску.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће сав новац за пројекте као што су изградња ауто-пута и дрински насип, што се тиче извођења радова, обезбиједити Република Српска и да су створени сви услови да у овој години могу да почну радови на ауто-путу.

- Сав новац који иде за пројекте ауто-пута, за дрински насип, везано за извођење радова, обезбиједиће Република. Град Бијељина је само на питањима ауто-пута био у функцији када је додјељивао земљиште. То њима припада и хвала им за то - рекао је Додик новинарима након састанка са руководством града Бијељина.

Додик је рекао да се види према саставу делегације да су веома вољни да испитају све оно што је до сада урађено и да те пројекте подстичу.

- Све оно што смо раније договарали, постоји. Свако треба да уради свој дио посла и свако треба да то уради ефикасно и брзо - навео је Додик.

Он је рекао да Република Српска тачно зна гдје ступа и како реализује одређене пројекте.

Додик је нагласио да су незаобилазне теме „пројекти који мијењају карактер живота овдје, а то је ауто-пут, дрински насип, неки инфраструктурни објекти као што је спортска дворана“.

- И ми смо ту укључени. Мислим да су створени сви услови да у овој години можемо да почнемо радове на ауто-путу, чули сте да је ријешено 95 одсто имовинских односа. Седамдесет одсто је ријешено на траси од Бијељине до Брчког. То је динамика и нешто што се дешава - рекао је Додик.

- Ми смо овдје дошли као људи из извршне власти и тако се односимо и према овом граду. Ниједан пројекат није заустављен, ни елиминисан. Све функционише како то предвиђа Устав и закон, али те неке политике и остало, то нека свако ради што мисли да је у оквиру њега - истакао је Додик.

Он је додао да приходи из индиректних и директних пореза расту и да ће расти приходи и у овој локалној заједници.

-Ми смо чули овдје јадиковање у смислу да нема новца и тако даље, осим за неке дубиозе које су од раније познате, али то је њихова ствар, ми не можемо на то да утичемо. Ту смо, подржавамо пројекте, радимо заједно, хвала градоначелнику за гостопримство - рекао је Додик.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић захвалио се највишим званичницима Републике Српске који су данас посјетили Бијељину, поручивши да су на тај начин учинили част тој локалној заједници која ће се у будућности, као и до сада у пуном капацитету ставити у функцију реализације свих договорених и будућих пројеката.

Ђурђевић се руководству Српске захвалио на свему што је до сада урађено, поручивши да се радује оном што ће се радити у будућности.

- Из угла Скупштине града неће бити апсолутно никаквих проблема, као и до сада доносићемо одлуке које су у интересу грађана Бијељине, без обзира на то ко је у форми предлагача. Мислим да је то добра пракса, да се политика, бар по тим најважнијим питањима, али и по осталим остави по страни - рекао је Ђурђевић.

Ђурђевић је рекао да не види разлог да то тако не функционише и у наредном периоду и поновио да се Скупштина града у потпуности ставља на располагање за развој Бијељине и доношење свих оних одлука које ће бити потребне у наредном периоду.

Неспоразуми

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изјавио је  да народни новац треба трошити на добробит свих грађана.
Он је изјавио да је на данашњем састанку са званичницима Републике Српске у Бијељини покренут велики број тема, од којих су неке, како је навео, мање, а неке више болне.

- Започети пројекти, као што је ауто-пут и изградња нове аутобуске станице, имају своју динамику. У складу са приливом средстава у буџет настављамо оно што је започето -рекао је Петровић.

Он је навео да је за припреме за изградњу Дринског насипа „изгубљено седам година“ и да Градска управа не жели више да чека, те да ће испоштовати своје обавезе у поступку експропријације.

-Покренућемо да се новац исплати људима и да та изградња заживи, јер то људи од нас очекују. Новац ће бити утрошен на прави начин. Објаснићемо људима колико је то значајно и установити цијену експропријације - рекао је Петровић и додао да је ријеч о 3.000 парцела.

Он тврди да је „Граду амандманом одузето 600.000 КМ са позиције експропријације“.

Говорећи о модернизацији пољопривреде и пројектима наводњавања, он је истакао да су они успјешно реализовани у свим мјесним заједницама и да је сарадња са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде позитивна.

Каже да је у плану наставак пројекта наводњавања у мјесној заједници Којчиновац, а да би добро било да се шири према Брчком.
Петровић је рекао да је на састанку било полемике о преузимању кредитних обавеза за АД „Водовод и канализација“.

-Учеснике састанка упознао сам о обећаном смањењу цијене воде, нагомиланим дуговима, кредитним задужењима и одузимању ПДВ средстава која припадају Бијељини од стране Министарства финансија. Желимо да знамо ко је шта у прошлости обећавао, да ли се и даље стоји иза тих обећања - навео је он.

Што се тиче враћања АД „Град“ у надлежност града Бијељина, он тврди да је раритет у Републици Српској да, како каже, Влада управља кванташком и сточном пијацом.

Петровић је рекао да је на састанку било ријечи и о Бањи Дворови и да је констатовано да је заједнички циљ да у тој установи ради 100 до 130 људи, да постане задравствено-туристички центар.

-У Бањи постоје велики проблеми. Издвајања Градске управе за седам мјесеци њеног дјеловања у ковид систему била су више од 200.000 КМ - навео је Петровић и додао да је циљ да буде ријешен статус ове бање.

Он је додао да је премијер Вишковић изразио спремност да се утврди шта су чије надлежности и да се ријеши тај проблем.

Петровић је истакао да је за пројекат ауто-пута поступак експропријације завршен више од 95 одсто.

 -Нема потребе да ико својата било чије пројекте. Обавеза Владе је да улаже у сваку локалну заједницу - рекао је Петровић.

Жељка Цвијановић је, реагујући на Петровићеве наводе, изјавила  да Бијељина има огроман потенцијал и да се он може ставити у функцију само ако сви заједно раде.

Цвијановићева је рекла да је састанака највиших званичника Српске и руководства Бијељине био добар и конструктиван, те да представницима републичке власти ниједно од питања са састанка није непознаница јер се читав низ година баве сваком општином и сваким градом у Републици Српској.

- Међутим, оно што је овдје коментарисао градоначелник  не личи на оно што је разговарано на састанку - рекла је Цвијановићева.

Она је нагасила да ради младих брачних парова мора да да појашњење градоначелникових тврдњи, да се не би доносили погрешни закључци.

Што се тиче Инвестиционо-развојне банке и подршке младим брачним паровима у обезбјеђивању своје прве стамбене јединице,

Цвијановићева је рекла да је то пројект који траје од 2008. године без престанка, те да су многи млади брачни парови искористили могућност субвенционисања каматне стопе.

- Мијењали смо критеријуме да бисмо имали што већи обухват младих људи. ИРБ има намјеру да успостави своје регионалне канцеларије широм Српске што је јако добро, јер ће бити доиступнији нашим грађанима - појаснила је Цвијановићева.

Ово о чему је градоначелник говорио, истакла је Цвијановићева, су локални пројекти које свака општина реализује зависно од свог опредјељења према младој популацији.

- Дакле, републички пројект постоји и тамо се пријављују људи без обриза на то да ли живе у Бијељини, Добоју, Зворнику... и ми то не гледамо на географски начин, него суштински да помогнемо младом брачном пару да дође до првог стана гдје год он живио широм Републике Српске - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је на граду да активира сам неке ствари као што је добар примјер Добој гдје се реализује пројекат с циљем помоћи младим брачним паровима, који су одушевљени јер им је то стимуланс за заснивање породице.

- Ми подржавамо градоначелника и Градску управу Бијељине да и они развију такав пројекат у свом граду и наравно да ће увијек постојати подршка републичких органа, али морамо раздвојити те двије ствари - објаснила је Цвијановићева.

Она је нагласила да њен утисак са састанка добар, али да је дио иступа градоначелника на конференцији за новинаре у којем је изнио нетачне податке био непотребан и да тако не треба комуницирати.

- Увијек говорим да републичка и локална власт морају добро сарађивати, тако да је овакав начин комуникације непотребан - напоменула је Цвијановићева.

Она је додала да је натачна и твдрња да Република одузима нешто граду у слислу финансија.

- Ми смо добили прецизно објешњење овдје да имамо један кредит преко осам милиона КМ и други већи од пет милиона КМ. Начин исплате тог кредита је да може Министарство финансија да обустви исплату ПДВ-а у износу који је еквивалентан кредиту који се мора враћати. Ништа се не одузима Граду Бијељина него се сервисира на вријеме онако како је то могуће - нагласила је Цвијановићева.

Милорад Додик поручио је да је протеклих 10 година у Бијељину уложено 400 милиона КМ, односно 40 милиона годишње, што значи да један буџет овог града иде са републичког нивоа, те затражио од бијељинског градоначелника Љубише Петровића да то не дерогира.

Реагујући на податке које је на конференцији за новинаре након састанка са највишим званичницима Републике Српске изнио Петровић, а у којима је изнио оптужбе на рачун републичких институција, Додик је рекао да овдје не постоји споразум Додик-Мићић у персоналном смислу, већ договор да републичка и градска власт рјешавају питања.

- Ова прича коју ви желите да наметнете апсолутно је депласирана политички. Немојте на тај начин играти, јер то није коректно. Република је овдје уложила, изградила Болницу вриједну 80 милиона, а ви још нисте платили обавезе - рекао је Додик.

Осим тога, каже Додик, Република овдје гради ауто-пут који кошта 140 милиона евра, само ових 20 километара од Бијељине до Раче.

- Република се задужила за Дрински насип, не може градоначелник да бира цијену коју ће платити Република. Нисте на прави начин интепретирали, нисте коректно поступили. То је Ваш приступ, дошли смо и рекли да нам дате конкретне пројекте да видимо гдје смо и шта радимо, како бисмо могли да наставимо да радимо - рекао је Додик.

Он је навео да је град Бијељина дужан три милиона КМ кредита који је Влада уплатила у име града, као и да је Влада била гарант за кредит за бијељински водовод.

- Бијељина не може да исплаћује тај кредит и он пада терет на Владу. Али, морате и ви једног дана да то ријешите. Ми смо понудили да направимо споразум и кажемо ево ријешите то у наредних 10 година, а ми ћемо исплатити тај кредит, који је око осам милиона КМ - рекао је Додик и поручио да Петровић дао овоме није говорио на конференцији за новинаре, али је причао о томе да граду неко узима новац.

Додик је поручио да Бијељина не би никада ријешила питање водовода да није Влада Српска била гарант и да само тражи да се то поштује.

- Ви се с правом залажете да заштитите права града, али морате да разумијете да оно што је у вашем власништву – ви одговарате за то и то ми не можемо да платимо. Можемо да помогнемо и зато смо били данас - рекао је Додик.

Он истиче да се заједнички треба радити да се направе функционалне индустријске зоне и да привуку пословне људе, те да локална заједница колико има могућности да свој стимуланс, док Република већ даје.

- Ако мислите да нечега има, постоје истражни органи, поднесите пријаву и то иде на суд, који одлучује о томе. Нећемо се овдје политички тући. Ја сам дошао са намјером и добром вољом да наставимо ове пројекте - ауто-пут, Дрински насип, спортску дворану - рекао је Додик.

Он је истакао да одлази из Бијељине увјерен да је намјера и градоначелника и Градске управе да се даље ради на свим овим питањима.

Радован Вишковић појаснио да је Влада, преко ресорног Министарства пољопривреде, прије три године Граду Бијељина пребацила 800.000 КМ за експропријацију земљишта за потребе градње Дринског насипа.

Вишковић је рекао да градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, откад је на власти, неке ствари можда није успио да упрати или да се информише.

-То нема везе са било каквим амандманима или са локалном скупштином. То је новац који је дошао на рачун Града прије три године и молим Вас да неке ствари разумијемо - рекао је Вишкови.

Кад је ријеч о Бањи Дворови, Вишковић је нагласио да је одлуком Градског штаба за ванредне ситуације, она убачена у систем ковид одјељења кад је епидемиолошка ситуација у граду то захтијевала.

- Ми смо, уважавајући тај моменат, на Управом одбору Комензационог фонда донијели одлуку, за коју мислим да је већ реализована, да се Бања обештети са 200.000 КМ, јер није могла да редовно обавља своје фунцкије, да прима госте и пацијенте - објаснио је Вишковић.

Он је нагласио да Влада Републике Српске апсолутно свој посла дио ради више него одговорно, те да су Петровићеве оцјене апсолутно не стоје.

Вишковић је рекао да је народни новац и буџет Града Бијељина, јер ни то није ничија очевина или власништво, те да су народни и пројекти.

Све што републичка власт уради у овом граду, додао је Вишковић, од ауто-пута, водовода, школе, дворане, вртића, све су то народни пројекти.

Премијер је позвао градоначелника Бијељина да у толерантном, поштеном и искреном односу граде сарадњу у наредном периоду и да убудуће користи тачне податке.

Према његовим ријечима, Влада и премијер нити управљају сточном пијацом нити било којом другом пијацом у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана