Горан Мандић, стручњак за безбједност: Циљ је страх и паника, починиоцима готово немогуће ући у траг

Маријана Миљић Бјеловук
Полиција испред УКЦ-а Републике Српске
Foto: Велибор Трипић | Полиција испред УКЦ-а Републике Српске

БАЊАЛУКА/БЕОГРАД - Онај ко пише пријетеће поруке у којима наводи да ће дићи школе и болнице у Српској у ваздух то ради искључиво са намјером да изазове страх и панику. Али евидентно је да то што пише у порукама је само "баљезгање", реално гледано, рекао је "Гласу Српске" професор са Факултета за безбједност у Београду Горан Мандић.

Даље истиче да наводи у порукама да ће све дићи у ваздух су немогући, јер је за тако нешто потребно да се у објектима постави на стотине тона експлозива.

- То је све по мени пуцање у празно и будалаштина  - навео је Мандић и додао да коментар о профилу личности који шаљу монструозне поруке најбоље могу дати стручњаци из Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".  

На питање како они који шаљу поруке долазе до имејл адреса школа јер поједине немају ни интернет адресе, Мандић наводи да за то постоји много начина.

- Мислим да то није велики проблем. Иако нису јавно изложени, они сигурно постоје негдје. Сигурно на неком мјесту постоји списак њихових имејл адреса. Многе школе се пријављују на конкурсе, а неко покупи са тих пријава све њихове имејл адресе. Можда су све те школе конкурисале у иностранству за неке донације и тиме су њихове адресе остале евидентиране и тамо  - поручио је Мандић.

Поручује и да је евидентно да све оно што се недавно дешавало у Србији сада само прелило на Републику Српску.

- Када виде да не могу да остваре своје циљеве или им се појави идеја за нечим новим престаће и дојаве о постављеним бомбама. Тако је било у Србији. Исти је то модел притиска - навео је  Мандић.

Поручује и да је скоро немогуће ући у траг људима који шаљу пријетеће поруке у којима наводе да је постављен експлозив.

- На примјер неко може купити мобилни телефон без икаквог трага. Затим сједне у неки кафић и "накачи" се на интернет кафића, тако да га не снима ниједна камера или паркира аутомобил негдје даље и пошаље све те поруке. Како да вас нађу. Никако - објаснио је Мандић.

Додао је да они што шаљу поруке знају шта и како да ураде те да им је  немогуће ући у траг.

- Могу они направити одређене пропусте, али генерално гледано све они који су ухапшени у Србији су дилетанти којима је мозак ограниченог капацитета. Све је то организовано - нагласио је Мандић.

Нагласио је да VPN сервер омогућује људима да сједе у Београду, а шаљу поруке из Америке или пак из Зимбабвеа.

- Ти програми су повољни. Преко сервера VPN све излази на интернет из земље који сервер се одабере - подвукао је Мандић и додао да све се те поруке шаљу кратко те да онај ко их "штанца" неће на интернету бити шест дана, већ свега неколико минута.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана