Штрбац: Гајити културу сјећања на страдање у „Олуји“ да се грешке не би поновиле

Срна
Штрбац: Гајити културу сјећања на страдање у „Олуји“ да се грешке не би поновиле

БАЊАЛУКА- Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац поручио је данас да је неопходно гајити културу сјећања на страдање српског народа у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције „Олуја“ да се сличне грешке не би поновиле.

-У прошлости смо заборављали сличне догађаје, па су нам се понављали. Ако гајимо културу сјећања и уколико сваки појединац да свој допринос да се не заборави шта нам се десило, претпостављам да нам се у будућности не могу догодити грешке које смо чинили до сада -  рекао је Штрбац новинарима у Бањалуци.

Штрбац, који је у Храму Христа Спаситеља присуствовао парастосу за страдале Србе у акцији „Олуја“, истакао је да се подаци о погинулим и несталима мијењају из године у годину.

-Још трају истраживања и број о страдалим лицима још није коначан. Тако да сада на списку имамо пет жртава више него прошле године - рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, на списку „Веритаса“, закључно са јучерашњим даном, је 1.877 погинулих и несталих, од којих је 65 одсто цивила.

-Међу њима је и 25 одсто жена, и то су проценти који су много већи него иначе у цијелом рату када се узму подаци било које стране која је у њему учествовала. Од те бројке још тражимо 692 лица, али имамо и 336 ексхумираних посмртних остатака који нису идентификовани - навео је Штрбац.

Он је изразио незадовољство и тиме што су за злочине у овој акцији до сада правоснажно осуђена само два лица.

Штрбац је подсјетио и на план и жељу Туђмана са почетка деведесетих година прошлог вијека да проценат српског становништва сведе на највише три одсто у укупној популацији.

-На попису 2011. године Срба у Хрватској било је 4,26 одсто, а сва је прилика да ће на наредном попису бити остварена та њихова пројекција, те са зебњом очекујемо овогодишњи - рекао је Штрбац.

Служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, у Републици Српској је почело обиљежавање 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције „Олуја“.

Након парастоса, предвиђено је полагање вијенца код споменика страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу.
Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана