Странке у Републици Српској увелико започеле припреме за 2022. годину: Преломни избори за све блокове

Ведрана Кулага Симић
Странке у Републици Српској увелико започеле припреме за 2022. годину: Преломни избори за све блокове

БАЊАЛУКА - Велике политичке партије у Републици Српској започеле су припрему терена за опште изборе наредне године, а док једни, због лоших резултата на посљедњој провјери код бирача, мијењају кадрове у локалним организацијама, други заказују разговоре са коалиционим партнерима о заједничком наступу.

Избори у Републици Српској, односно БиХ одржавају се сваке двије године и многи у томе виде разлог због којег изборна кампања стално траје. То се показује и ове године, која је у суштини неизборна, јер су странке почеле да кроје планове за нову провјеру која би требало да буде на јесен 2022.

Лидер СНСД-а Милорад Додик прије неколико дана распустио је страначке одборе у Теслићу, Хан Пијеску и Берковићима због лоших резултата лани на локалним изборима, а привремени предсједници тих одбора, заједно са привременим општинским одборима, добили су задатак да у року од шест мјесеци спроведу унутарстраначке изборе у својим организацијама.

ПДП је отишао и корак даље. Први човјек те партије Бранислав Бореновић потврдио је да су спремни да, уз подршку опозиционих странака, удружења и појединаца, предложе кандидата за предсједника Српске. Додао је и да већ наредне седмице очекују састанак опозиционих странака, те поновио став који се стално чује, односно да опозиција мора бити јединствена на општим изборима наредне године, јер је циљ боља и просперитетнија Српска.

Саговорници “Гласа” истичу да више нико од политичара не крије да је већ отпочео нови предизборни циклус и да су поруке које смо имали прилику да чујемо увертира у оно што нас чека у наредних годину и по.

Политиколог из Источног Сарајева Филип Матић подвлачи да се све велике странке спремају за љето, односно јесен наредне године, посебно јер се ти избори најављују као преломни, односно као неки од посебног значаја.

- Први пут након дуго времена појавила се контратежа СНСД-у, који је дуго на власти, у виду млађих кадрова који се, на неки начин, намећу као пријетња. Дефинитивно је да ће се СНСД озбиљно припремати за што бољи изборни резултат како би потврдио своју побједу и на овим изборима, када причамо о освојеним позицијама и укупном броју гласова. Међутим, оно што се десило у Бањалуци и Бијељини ће га натјерати да буде опрезнији, док ће, са друге стране, и опозиција имати веома активну кампању, не само мјесец дана пред изборе, већ од данас и настојати бирачима доказати да су бољи и да су будућност Републике. Улазимо у незваничну кампању, ону иза кулиса - рекао је Матић.

Политиколог Љубинко Јовић наглашава да је код нас својеврсна традиција да, када једни избори заврше, почиње припрема за друге.

- То, нужно, не мора значити ништа лоше. Све зависи од атмосфере у којој се воде изборне кампање и каквим се средствима користе - истакао је Јовић.

СНСД је, сматра, већ почео озбиљније да ради и на друштвеним мрежама, а видљиво је и да сви већ испитују пулс и бирача и политичких ривала. Он је оцијенио и да све странке имају довољно времена да у идућим мјесецима промијене одређене ствари у својим редовима, ако увиде да негдје нешто не штима како су замислили. 

Симболика

Опозицији је, подвукао је Филип Матић, својеврсни вјетар у леђа резултат управо у Бањалуци и Бијељини на новембарским локалним изборима.

- Те побједе имају одређено симболично значење у смислу да није немогуће побиједити, али је то био аларм Милораду Додику и СНСД-у да среде неке ствари које нису биле добре и да се ријеше људи који нису радили како је требало - истакао је Матић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана