Странке нестану прије него што измире дугове

Ведрана Кулага Симић
Странке нестану прије него што измире дугове

САРАЈЕВО - Многе политичке партије су нестале са домаће политичке сцене у протеклим годинама и то прије него што су платиле казне које су им изречене због кршења закона, на шта су поново јуче упозорили и у Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ, јер се тај тренд наставља, а немају механизам којим би га зауставили.

БиХ је позната по великом броју странака. Дио су, такозване, сезонске јер се махом појављују од избора до избора, а у Изборној комисији годинама већ муку муче са наплатом дуговања која, према посљедњим подацима који су објелодањени ове године, премашују 200.000 КМ.

Политичке партије се финансирају из неколико извора. То су чланарине, приходи из буџета са свих нивоа власти, прилози правних и физичких лица, те из других извора, а закон их обавезује да подносе годишње финансијске извјештаје на увид ЦИК-у, односно њиховој Служби за ревизију.

О прегледаним финансијских извјештајима странака за 2019. годину јуче се расправљано на сједници ЦИК-а. Према доступним подацима, извјештај је поднијело 125, то није учинило 36 странака, међу њима је и седам за које је ЦИК затражио брисање из судских регистара због неактивности. Упозорено је и да је на више од десет адреса владао мук, и након ургенција и покушаја да се дође до финансијских књига.

- Постоје странке које дужи период не обављају дјелатност. На списку их је 26. Не учествују на изборима, не достављају извјештаје, а имају неизмирене казне, по одлукама ЦИК-а, у укупном износу од 92.000 марака. Слали смо опомене, рјешења за извршење, али нисмо успјели. За двије странке суд је донио рјешење о обустави, јер се према Закону о финансирању не можете теретити физичко лице, предсједника странке, а те странке немају имовину ни средства на рачунима. Једна има дуг од 62.100 КМ, суд је обуставио извршење - рекла је представница Службе за ревизију ЦИК-а, након чега је усвојен приједлог да се за 26 странака шаље захтјев за брисање из судских евиденција.

Предсједник Форума грађана Тузла и Стратешког одбора Коалиције “Под лупом” Вехид Шехић подсјетио је за “Глас Српске” да је овај проблем дуго на сцени и да је потребно мијењати законе како би се обезбиједила што већа наплативост. За обавезе према држави, подвлачи, неко мора одговарати.

- Има странака које не плаћају своје казне, а многе неће бити ни наплаћене јер кажњени више не постоје. Да би се избјегле такве ситуације, треба дати одређене механизме ЦИК-у да може, на други начин, оно што је донио као одлуку, а то је новчана казна, и извршити. Ово је мала цифра у односу на укупан ненаплаћени износ - казао је Шехић.

Подсјетио је да се одлуке ЦИК-а морају извршавати, те подсјетио да комисија може да, на основу извјештаја и понашања, забрани странкама учешће на изборима.

- И ту требају одређене промјене. Није довољно само изрећи санкцију тако што ћете му забранити учешће на изборима. Одговорне особе остају без санкција, дешава се да формирају неку другу странку и поново учествују на изборима. Треба пронаћи начин да се санкционишу и одговорне особе, као и политички субјекат - истакао је Шехић.

Политичке партије у Српској и ФБиХ протеклих година масовно су кршиле Закон о финансирању политичких партија и Изборни закон БиХ. Преступи су се најчешће односили на неплаћање закупнине за страначке просторије, непријављивање донација и пропусте у вези са евидентирањем прихода, расхода и обавеза. Према подацима ЦИК-а, а на основу извјештаја који су им достављени, у страначке касе лани се слило 22,7 милиона марака.

Одбачени захтјеви

Једна од тачака на јучерашњој сједници ЦИК-а БиХ били су захтјеви партија за поновно бројање гласова у неколико градова и општина у БиХ. Тражено је, између осталих, пребројавање у Требињу, Приједору и Бањалуци, али је на крају одлучено да сви захтјеви буду одбачени као преурањени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана