Странке масовно крше законе, добијале рабат и од 97 посто

ГС
Странке масовно крше законе, добијале рабат и од 97 посто

САРАЈЕВО – Служба за ревизију политичких партија Централне изборне комисије БиХ утврдила је да је 70 посто политичких странака кршило Закон о финансирању политичких странака и одредбе Изборног закона којима је уређено финансирање кампање.

Ово, је између осталог истакнуто на сједници ЦИК-а гдје је усвојена Информација о извршеном прегледу, контроли и ревизији финансијских извјештаја политичких странака за 2020. годину, са налазима ревизије.

"Постоји законски основ за утврђивање одговорности и санкционисање тих политиких странака након што ЦИК проведе поступак и прибави доказе", навели су у ЦИК-у.

Неплаћање пореза и доприноса, непријављивање прилога физичких и правних лица те новчаних донација као и финанирање из недозвољених извора, само су дио онога што су политичке странке радиле. Такође, политичке партије у већини случајева нису водиле пословне књиге у складу са рачуноводственим прописима и доста њих није пријавило транскацијске рачуне.

Служба за ревизију политичких партија закључила је и да код седам политичких партија постоје индиције да су прекршиле пореске прописе те даје пет странака исплаћивало средства која имају карактер личних примања, а на њих нису плаћали порезе и доприносе.

"Код двије политичке странке је утвђено да су им добављачи који су им испоручили пропагандни материјал једној странци дали попуст од 70 посто, а другој у проценту од 97 посто, а ПДВ нису обрачунали на вриједност испорученог материјала него на онај износ који је политичка странка платила. Предлажемно да се пореске управе обавијесте о индицијама за прекршај прописа, а УИО да се обавијести да је правно лице које је испоручило пропагантни материјал прекршило прописа", истакнуто је на сједници ЦИК-а.

На сједници ЦИК-а истакнуто је и да Служба за ревизију политичких партија при ЦИК-у нема капацитет да се на прави начин ухвати у коштац са овим проблемима те да је неопходно да њихови ревизори, као и сви остали ревизори у земљи буду препознати у закону и добију примања и наканде које заслужују, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана