Странке чека жесток притисак странаца

Александар Стојановић
Странке чека жесток притисак странаца

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Формирање интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства је на чекању, иако је од избора новог Савјета министара прошло више од девет мјесеци. Поновно успостављање овог важног тијела за припрему новог изборног закона препорука је и међународних институција, а његово формирање се може очекивати након локалних избора.

Прецизније, послије избора могао би услиједити жесток притисак на најјаче странке како би одмах кренули у разговоре о измјенама Изборног закона да би у 2021. години, која није изборна, тај посао коначно био завршен. Измјена изборног законодавства један је од кључних услова који је стављен пред БиХ на путу ка кандидатском статусу за улазак у Европску унију, а притисак на лидере и политичке представнике сва три народа је примјетан и од стране међународне заједнице. Као важан корак ка имплементацији препорука ЕУ посебно се наглашава формирање интерресорне групе, у којој би били представници Парламента БиХ, Савјета министара и Централне изборне комисије, а чији задатак би био да у што бржем року представи приједлог измјена изборног законодавства.

На важност успостављања овог тијела указала је и шефица Мисије Организације за безбједност и сарадњу (ОЕБС) у БиХ Кетлин Кавалек, која је истакла да је од пресудног значаја да лидери покрену конструктивне и транспарентне разговоре на овом плану.

- Мисија ОЕБС-а у БиХ је раније замолила Заједнички колегијум оба дома Парламента БиХ и Савјет министара да поново успоставе интерресорну радну групу за припрему приједлога измјена и допуна Изборног закона и Закона о финансирању политичких странака БиХ. Мисија је раније подржавала рад ове радне групе, а надамо се сарадњи и са новом интерресорном групом с циљем побољшања интегритета избора у складу са међународним стандардима, а нарочито препорукама Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права и Групе држава Савјета Европе у борби против корупције (ГРЕКО) - истакла је Кавалекова за наш лист.

Делегат у Дому народа Парламента БиХ и члан претходне интерресорне радне групе Лазар Продановић (СНСД) рекао је да се нада да ће у наредних шест мјесеци бити оформљено ово тијело и одређени приоритети његовог рада.

- Нажалост, група до сада није именована, јер су касно формирана оба дома Парламента БиХ. Након тога, локални избори су били све ближи, па формирање радне групе и било каква расправа о измјенама Изборног закона не би имали смисла - казао је Продановић.

Иако је до сада у сваком сазиву постојало ово тијело, резултати на питању реформе изборног законодавства нису били видљиви. Продановић истиче да ће повећан интерес међународне заједнице овог пута утицати и на продуктивност интерресорне групе.

- У случају да БиХ добије кандидатски статус за приступ ЕУ, реформа изборног законодавства биће једно од кључних питања. Увјерен сам да постоји минимум заједничких ставова како би овај проблем био ријешен. Ситуација са великим бројем гласача из иностранства и бројне неправилности у изборном процесу доказ су да је стање катастрофално, због чега очекујем да ће се након локалних изборна интензивније почети радити на формирању ове групе како би стање било што прије поправљено - закључио је Продановић.

Мостар

Продановић каже да је за БиХ веома значајно што је имплементирана одлука Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права о питању спровођења избора у Мостару.

- Питање је да ли би до тога дошло да је постојала интерресорна радна група, због бројних ранијих неслагања - истакао је Продановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана