Странци и мреже под јачим надзором

Ведрана Кулага Симић
Странци и мреже под јачим надзором

САРАЈЕВО - БиХ је скинула ознаку високоризичне земље када је ријеч о прању новца и финансирању терористичких активности, а стручњаци упозоравају да у систему има још празнина које треба ријешити.

Савјет министара усвојио је на посљедњој сједници извјештај о реализацији Акционог плана за отклањање недостатака у систему спречавања прања новца и финансирања тероризма у прошлој години, а који обухвата период генерално од 2018. до 2022. године.

У документу је наведено да је 27 активности, од њих 63 које су предвиђене планом, реализовано у потпуности или дјелимично, док је за 20 активности реализација у току, а 16 није реализовано.

Шта је урађено, а шта не, чланови радне групе анализирали су половином јула ове године и направили листу проблема и недостатака. Према њиховој оцјени, потребно је усвојити одређене регулативе на ентитетском нивоу кад је у питању регистар власника свих правних лица регистрованих у БиХ јер су и раније под лупом биле некретнине странаца, прије свега оних који долазе из Саудијске Арабије, Катара, Сирије, Либије.

Једна од потреба је, како су навели, и нови закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма, боља размјена информација између надлежних институција, а као један од недостатака је наведен и мали број обука полицијских службеника у вези са надзором сајбер криминала и друштвених мрежа повезаних са савременим интернет новчаним трансферима.

Своје виђење стања у овој области дала је и Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ у извјештају њиховог Финансијско-обавјештајног одјељења из септембра ове године. У том документу су потврђени ранији подаци о томе да постоји основана сумња да је лани у легалним токовима завршило више од 12 милиона КМ.

Из одјељења су навели да су два њихова службеника ангажована у Радној групи за израду нацрта закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, којим би требало да буде отклоњен највећи број констатованих недостатака.

- Интензивиране су активности у погледу сектора за које је констатовано да представљају највећи ризик. Када је ријеч о сектору некретнина, упућен је допис парламентима, Савјету министара БиХ и владама ФБиХ, РС и Брчко дистрикта, којим се указује на неопходне измјене закона и подзаконских аката, односно адекватне имплементације важећих, с циљем смањења рањивости, односно ризика - истакнуто је у материјалу.

Упозорили су да је препознавање и анализирање нових типологија посебно значајно ако се у обзир узме околност да је прање новца процес који се непрекидно развија и да се починиоци тих кривичних дјела усавршавају и примјењују нове технике и модалитете, што додатно отежава посао.

БиХ од ове године и званично није на ЕУ листи високоризичних трећих земаља, а раније је скинута и са сиве листе Манивала и ФАТФ-а.

Извјештаји

Одјељење је запримило 737 извјештаја о сумњивим трансакцијама, чија вриједност износи 98,2 милиона КМ, од чега су банке доставиле 407 извјештаја “тешких” 81,5 милиона. Од осталих обвезника најзначајније учешће у пријављивању трансакција имали су нотари и ауто-куће.

Службеници СИПА су лани тужилаштвима доставили 12 извјештаја којим је за 65 лица, од чега 55 физичких, пет правних и пет НН лица, документовано постојање основа сумње да су починили кривично дјело прања новца и више предикатних кривичних дјела, док је годину раније достављено осам извјештаја и двије допуне извјештаја за 59 лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана