Играју на карту патриотизма или бољег живота: Странке откривају предизборне слогане

Ведрана Кулага Симић
Играју на карту патриотизма или бољег живота: Странке откривају предизборне слогане

БАЊАЛУКА - Водеће политичке партије у Републици Српској откривају полако слогане са којима иду у нову предизборну кампању, а из онога што је до сада показано видљиво је да дио игра на карту патриотизма, а други бољег живота.

Страначки слогани су неизбјежни дио сваке кампање, без обзира да ли је ријеч о општим или локалним изборима, а у тих неколико ријечи сажете су кључне поруке на којима, како поручују из партија, граде своју политику.

Протекли изборни циклуси недвосмислено потврђују да је ријеч “Српска” у већини случајева била доминантна и да је добар дио политичких странака на републичком нивоу одлучио да управо то буде централна порука коју ће да упуте бирачима.

Слично би, судећи према досадашњим предизборним порукама, могло бити и овог изборног септембра. СНСД на предстојеће изборе иде под слоганом “Јер волимо Српску”, уз својеврсну анимацију голуба мира који симболизује да је мир потребан свим људима који живе на овим просторима.

Уједињена Српска на предстојеће опште изборе, који су расписани за 2. октобар, излази под слоганом “Српска су људи”. На недавној Конвенцији те партије је речено да је њихов став да без људи ништа не вриједи, али и да ће радити на томе да у Српској буде створена атмосфера да буде што више људи како би она опстала. Уз то је наглашено да је потпис њихове кампање “Једино Српска”, јер сматрају да је свака друга политика, политичка партија која није српска и свака друга опција која није српска - погубна за Српску.

СПС на чијем челу је Горан Селак користиће слоган “Српска изнад свега”. У тој партији кажу да су у те три ријечи обједињене политике и програмски циљеви, а који су окренути младима, радницима, борцима, пензионерима и демографској и привредној обнови Републике Српске.

- Наше политике и наш програм подразумијевају да ништа није важније од интереса Републике Српске и зато смо изабрали слоган који јасно говори за шта се боримо - поручено из СПС-а приликом представљана слогана.

Изборни поруку, са којом ће у лов на гласове, открио је и ДНС. Они су, ипак, одлучили да немају ријеч “српска” у слогану већ да гласи “Трећи пут - ДНС”.

И док у ПДП-у кажу да ће ускоро представити своје кључне изборне ријечи, СДС је то јуче урадио. Страначки слоган који ће користити у предстојећој изборној кампањи од 2. септембра, гласи “Живјећеш боље”.

- Слоган је усмјерен према бирачу, грађани који буду уз нас и буду дијелили нашу политику са нама ће живјети боље - рекао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Шаровић је рекао да ће СДС кроз своју политику омогућити грађанима да живе боље и да сви имају исте шансе.

Комуниколог Борислав Вукојевић за “Глас Српске” истиче да су слогани из изборног циклуса у циклус исти, али да то није само код нас, него на глобалном нивоу.

- Слогани немају агитаторску функцију код нас, него потврђујућу за већ постојеће чланове и бираче. Ријеч “српска” доминираће док год се избори добијају на националну и етничку причу. Та ријеч је веома апстрактна, односно немогуће је утврдити евентуалне учинке на политику те странке, па и на грађане. СПС има слоган Српска изнад свега, шта то уопште значи? Изнад чега, економског напретка? - упитао је Вукојевић.

Утицај

Борислав Вукојевић сматра да, када се сагледа све, слогани не могу никога убиједити да гласа за одређену политичку опцију.

- То је више дио маркетиншког микса јер “то тако треба” - оцијенио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана