Столтенберг: БиХ, Грузија и Молдавија суочене с руским притиском, НАТО посвећен подршци

Анадолија
Foto: Танјуг

БУКУРЕШТ- Партнери Сјеверноатлантског савеза (НАТО) Босна и Херцеговина, Грузија и Молдавија суочени су с руским притиском, а НАТО савезници су посвећени повећању подршке њима, изјавио је у сриједу генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг.

Столтенберг је на почетку састанка министара вањских послова земаља чланица НАТО-а с колегама из Босне и Херцеговине, Грузије и Молдавије изјавио да данашњи сусрет показује снажну и растућу сарадњу између Сјеверноатлантског савеза и трију земаља у овом изазовном времену.

“НАТО и његови савезници дуги низ година пружају подршку партнерима (БиХ, Грузији и Молдавији,.) укључујући изградњу капацитета, реформе и обуку за јачање њихових одбрамбених и сигурносних институција. Данас су ови партнери суочени с руским притиском, а НАТО савезници су посвећени повећању подршке њима”, рекао је Столтенберг у уводном дијелу састанка који је потом наставио без присуства новинара.

Истакао је да је састанак у Букурешту прилика да разговарају о неким од заједничких сигурносних брига, посебно у стратешки важном региону Црног мора и Западног Балкана.

Министри вањских послова чланица НАТО-а настављају данас засједање у Букурешту, а тим поводом састали су се и са шефовима дипломатије Босне и Херцеговине, Грузије и Молдавије с којима су разговарали о начинима на које би највећа свјетска сигурносна организација могла помоћи, будући да их рат у Украјини излаже политичкој, енергетској и територијалној неизвјесности. Претходно су се министри вањских послова НАТО-а састали с шефовима дипломатије Финске и Шведске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана