Стиже 25 руских стручњака, помоћ из Русије припада Српској

ГС
Стиже 25 руских стручњака, помоћ из Русије припада Српској

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да у Републику Српску из Руске Федерације долази 25 стручњака како би помогли у борби против вируса корона, те три велика транспортна авиона која ће данас довести медицинску опрему коју је Русија донирала Српској.

- Хвала предсједнику Русије Владимиру Путину који је услишио наше молбе да помогне Српској у овој ситуацији - истакао је Додик  за РТРС.

Захвалио је медицинском особљу које ће данас доћи.

- Драго ми је што смо у прилици да видимо конкретну солидарност Русије и остајемо јој захвални - рекао је Додик и додао да је ово најозбиљнија помоћ коју Српска добија.

Додик је нагласио да помоћ која данас стиже из Русије припада Републици Српској, а не цијелој БиХ јер нико са нивоа БиХ и ФБиХ није тражио руску помоћ.

- Руси су рекли да је то помоћ Републици Српској, а када и ако захтјев упуте институције БиХ или ФБиХ они ће се рефереисати о томе. Нико са нивоа БиХ и ФБиХ није тражио руску помоћ. Тражила је Република Српска и ово што долази њој и припада - нагласио је Додик.

Он је појаснио да је због процедуралних разлога о доласку помоћи морало да буде обавијештено Министарство иностраних послова (МИП) у Савјету министара, те да је то урадила Амбасада Руске Федерације у БиХ.

- Добио сам информације да је авион полетио и да иде за Бањалуку - рекао је Додик.

Он је додао да су морали да ријеше низ питања да био дошли у позицију да авион стигне у Српску.

Бањалуку ће из Руске Федерације стићи неколико опремљених тимова љекара, као и посебна опрема за дезинфекцију.

Помоћ из Русије биће допремљена у Српску у укупно три авионска лета, а први авион слетјеће на Аеродром Бањалука данас.

- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик дочекаће данас на Аеродрому у Бањалуци први контингент медицинске опреме и помоћи Руске Федерације за борбу против епидемије изазване вирусом корона - најављено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Помоћ Руске Федерације, заједно са српским члан Предсједништва, на Аеродрому у Маховљанима дочекаће и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов.

Српски члан Предсједништва БиХ затражио је од предсједнике Руске Федерације Владимира Путина помоћ у медицинској опреми и средствима за спречавање ширења епидемије вируса корона.

У саопштењу се наводи да је Додик разговарао и са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровим о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Предвиђено је да на аеродром у Бањалуци данас слете три авиона са медицинском опремом и материјалима које Руска Федерација донира Републици Српској, додаје се у саопштењу из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана