Стигли амерички хеликоптери за Оружане снаге БиХ

Срна
Стигли амерички хеликоптери за Оружане снаге БиХ

САРАЈЕВО - Нови хеликоптери за Оружане снаге БиХ типа “Бел Хјуи два” допремљени су данас из САД на Међународни аеродром Сарајево, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Четири хеликоптера на аеродрому су дочекали техничари и стручњаци Оружаних снага БиХ и америчког произвођача “Бел хеликоптери” који су одмах приступили њиховој припреми за пробне летове.

Хеликоптери су допремљени цивилним транспортним авионом “антонов Ан-124” украјинске ваздухопловне компаније ААЦ коју је ангажовала компанија “Бел”.

Из Министарства одбране подсјећају да је ријеч о четири хеликоптера укупне вриједности 38.539.378 долара, од чега је учешће БиХ 4.360.000 долара, односно 7,5 милиона КМ, док је преостали износ обезбиједила Влада САД средствима из америчког програма помоћи пријатељским земљама.

Хеликоптер војне ознаке “УХ-1Х-ИИ Хуеy ИИ” је модернизована, побољшана и за одржавање јефтинија варијанта хеликоптера опште намјене “УХ-1Х”, који се налази у инвентару Оружаних снага БиХ.

Овом набавком Оружане снаге ће моћи боље да извршавају задатке ваздушног превоза, медицинске евакуације, гашења пожара, трагања и спашавања, као и друге, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Званична примопредаја хеликоптера планирана је након пробних летова у присуству новинара и високих званица.

Тим поводом грађани наредних дана, и то већ од данас, могу очекивати повећану активност хеликоптера у зони Сарајева, наводи се у саопштењу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана