Стевандић: Српска није у фази јаког линеарног раста вируса корона

Срна
Стевандић: Српска није у фази јаког линеарног раста вируса корона

ДОБОЈ - Република Српска и Федерација БиХ тренутно нису ушле у фазу јаког линеарног раста вируса корона захваљујући и предузетим мјерама које је прва у региону спровела Република Српска, рекао је предсједник Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић.

Стевандић је као мјере, између осталих, навео затварање школа, угоститељских објеката, те смањивање контаката да би се могао идентификовати улазни пут инфекције односно кластера.

Он каже да се са методологије тестирања изолованог случаја прешло на кинески модел вишеструког тестирања како би се успорио раст пандемије вируса корона и да су постигнути резултати за похвалу.

С обзиром на то да се већина улазних граничних прелаза у БиХ налази у Српској, Стевандић наводи да је логично што је у њој већи број позитивних лица на вирус него у Федерацији БиХ.

"И поред тога што смо постигли запажене резултате, кренули смо у контролу спровођења ових мјера", рекао је Стевандић новинарима у Добоју након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Он је истакао да нема примједбе на рад и координацију градског Штаба у Добоју и навео да је неопходно сачувати ресурсе и мобилност регионалне болнице с обзиром на територију коју покрива и број интервенција.

Стевандић је навео да ће лица позитивна на вирус корона бити смјештена у један центар, а не као до сада у кућној изолацији.

"Лакши случајеви ће бити на болничком лијечењу и за то је резервисана зграда пулмологије у Бањалуци, а ужурбано се завршава и зграда старе хирургије. Случајеви са средње тешком и тешком клиничком сликом смјештени су на Паприковцу у Бањалуци у посебном одјељењу које није физички повезано са осталим", рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, терапијски протокол лијечења је лијековима који су установљени уназад десетак дана, а све болнице у Српској имају шему лијечења како се лијече пацијенти у Београду.

"Наша Инфективна клиника је линкована са Инфективном клиником Клиничког центра Србије, тако да све што знамо можемо врло брзо да саопштимо, а Министарство здравља ће израдити генералне смјернице лијечења ових дана, јер ово нисмо учили на факултетима, ово су нови протоколи који су резултат нових околности", изјавио је Стевандић.

Он очекује да ће се уласком у четврту седмицу, а пратећи кривуљу раста ширења вируса корона, моћи дати оцјена куда ће ићи епидемија, те додаје да подржава све предузете рестриктивне мјере да се вирус не би ширио.

Стевандић је навео да је синоћ у Добоју откривено прво лице позитивно на вирус корона и да је то начелник Службе за педијатрију добојске болнице.

Он је рекао да је лице смјештено у Студентски дом у Бањалуци гдје се смјештају сва лица позитивна на вирус корона, а да ће се сви пацијенти са педијатријске службе добојске болнице упућивати у локалне домове здравља.

Командант градског Штаба за ванредне ситуације Борис Јеринић каже да је обољели љекар у добром здравственом стању, да је објекат дезинфикован, у току је узорковање радника, и прави се анкета на све контакте које је имао овај љекар како би се лоцирао кластер.

Он је рекао да нема разлога за панику и да је на подручју овог града 936 лица под надзором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана