Стевандић: Сатлер да помогне у отклањању препрека за допремање вакцина

Срна
Стевандић: Сатлер да помогне у отклањању препрека за допремање вакцина

БАЊАЛУКА - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић затражио је од шефа ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да помогне у отклањању препрека за хитно допремање вакцина против вируса корона БиХ, које су владе Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта уредно и унапријед платиле.

Стевандић је у писму Сатлеру навео да су неистинита, цинична и лицемјерна образложења која су се појавила како би се оправдале компаније којима је новац уплаћен, а вакцине нису испоручене.

Стевандић је замолио Сатлера да употријеби свој неспорни ауторитет и добру вољу у племенитој мисији заштите здравља свих грађана БиХ, односно укупног становништва у земљи.

“Ово не пишем окренут искључиво Републици Српској, чија је Влада успјела да набави вакцине и почне имунизацију становништва, већ посвећен здрављу и добробити сваког грађанина и припадника свих народа у БиХ”, навео је он.

Стевандић сматра и да је паралелна имунизација грађана БиХ са грађанима свих европских земаља уједно најбоља и за европски интерес.

Он је навео да се Сатлеру не обраћа само као предсједник Уједињене Српске и посланичког клуба у Парламентарној скупштини БиХ или шеф Тима за праћење спровођење мјера Републичког штаба за ванредне ситуације у Српској, већ и као љекар који ради са пацијентима и познаје проблем пандемије, али и као обичан грађанин.

“У ствари, ја Вас молим за помоћ у отклањању препрека за хитно допремање вакцина за ковид 19 у БиХ које су уредно и унапријед платиле владе Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта”, нагласио је Стевандић.

Према његовим ријечима, разлог због којег пише баш њему је тај што је до сада показао највећи степен разумијевања за бројне проблеме у земљи и што се избалансирано и коректно понашао у скоро свим ситуацијама у БиХ.

“За разлику од високог представника, Ви одајете утисак човјека који жели да помогне остварујући комуникацију са скоро свим битним политичким факторима и личностима у БиХ и, да будем крајње отворен, сматрам да имате и положај и ауторитет у ЕУ који можете искористити овом приликом на чему би Вам сви ми били немјерљиво захвални”, навео је Стевандић.

Он каже да под пуном материјалном и моралном одговорношћу тврди да се у Српској у овом моменту може прихватити и складиштити најмање 500.000 “Фајзерових” вакцина и да је испуњеност техничких и стручних услова за то на највишем европском нивоу.

“Вјероватно је слично и у ФБиХ, али и претходни податак јасно говори да имунизација по Ковакс систему касни без кривице домаћих институција”, истакао је он.

Стевандић наглашава да је вриједан податак и да је сарадња институција Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта током цијеле пандемије вируса корона на високом нивоу. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана