Стевандић: Одлуке првог сазива Народне Скупштине су највећи замајац српског јединства

Срна
Стевандић: Одлуке првог сазива Народне Скупштине су највећи замајац српског јединства

БАЊАЛУКА - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић оцијенио је да је Народна скупштина Републике Српске током три деценије рада одговорила историјском задатку и свим изазовима, те нагласио да све што је урађено представља резултат слоге и сагласности, чему би се парламент и данас требао вратити.

Он је истакао да одлуке првог сазива Народне скупштине о настанку Републике Српске представљају највећи замајац српског јединства са ове стране Дрине.

“То су највеће одлуке које је било ко са ове стране Дрине доносио, а да нису легитимисани као неки побуњеници него као људи који су државотворно у Народној скупштини усвојили Устав и изабрали Владу. Довели су до Дејтонског мировног споразума, у којем је Република Српска призната као државотворна и као ентитет са својом територијом, правосуђем, Уставом и народом”, рекао је Стевандић Срни поводом 30 година од оснивања републичког парламента.

Стевандић, који је током досадашњих 30 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске у два мандата учествовао у њеном раду као народни посланик и као потпредсједник парламента, нагласио је да је парламент Српске и даље најбоље мјесто за све договоре, кризе и одлуке које се буду доносиле.

“На њеним одлукама је формирана Република Српска и није се никада подлегло притисцима. Народна скупштина Републике Српске одговорила је историјском задатку и изазовима”, навео је он.

Стевандић је нагласио да је све што је до сада урађено резултат слоге и сагласности, те да би се Народна скупштина Републике Српске данас требала вратити тој слози.

“Раније је потреба била да се све подреди успјеху Републике Српске и данас морамо да се вратимо ономе што је наша будућност, будућност наше дјеце. Да видимо колико далеко можемо да идемо у својим одлукама. Када да преговарамо, да никада не затварамо своја врата за друге и чувамо свој субјективитет”, рекао је Стевандић.

Он је напоменуо да је Народна скупштина Републике Српске колективитет који представља највећу законодавну власт народа у Српској и то сазнање треба да буде идеја водиља у будућем раду овог парламента.

Народна скупштина је формирана 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ.

Скупштина српског народа у БиХ проглашена је након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измјештено на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана